All time fav....ni kalo xsilap asainya masakan Mak Lang. Tq bebanyak ler mak lang....mmg sedap masakan ni smpai my daughter sorang tu meratah2 je, xyah nasik pun dh bley mkn. Selalunye bila masak lupe aje nk snap gambo. Hat yg ni pun mujur tingat yg mommy belum share kt sini. So, sempat ler ayam masak serai mommy ni berposing sket ^_______^. One more thing, masakan ni seakan2 sama ngan cara bonda mommy masak pekasam...lebih kurang je resipinye. Mmm....dh berkurun tak makan pekasam nihhhh.............terliur la plak!
Jom ler kita dapur........
Ayam Masak Serai (sumber: Mak Lang)
Bhn2:
A:
1/2kg ayam, potong ikut cara sendiri lah kirenye :)
sedikit serbuk kunyit & secubit garam (biar ada rasa masin2 sket..sket aje tawww)
B: (bhn2 tumbuk/kisar)
1bj bwg besar
3-5ulas bwg merah
3ulas bwg putih
---------------------
2-3 sdb serbuk cili/cili kisar (resipi mak lang rasenye dia letak 20bj cili kering)
(boleh aje nk kisar sekalik ngan cili kering tp mommy ni agak kurrrreng rajin nk menguruskan cili kering so guna yg dh readymade kisar atau serbuk cili ajo)
C:
5-7btg serai, dititik (bg hancur sket biar kuar rasa serainye nnt)
1-2 kpg asam gelugor
2-3sdb myk masak
garam & gula secukup rasa
Cara:
1. Lumur ayam dgn serbuk kunyit & garam. Goreng hgga agak2 separuh masak. Angkat & ketepikan.
2. Panaskan myk dlm kuali, tumiskan bhn2 B termasuk serbuk cili. Bila naik bau masukkan serai. Kacau2 then masukkan ayam tadi serta asam gelugor, garam & gula. Kacau2 dan masak hgga agak kering & pecah myk (trademark masakan melayu kata kan hehheh). Pecah minyak ni penting sbb ini adalah penanda aras bahan2 masakan dah "mesra" & sebati dan masak bersama sepenuhnye. Masakan ni agak kering tp of course as a self-declared "home-chef" hihihih..kita leh control this thing. Means, sesapa yg nk byk kuah, lebihkan sket bwg2 & leh aje tmbh sket air. Bila boh air, masakkan cam biasa smpai pecah minyak (tak sudah2 ngan pecah minyak yer :) ). Ok, done! Siap utk dimakan dgn nasi putih. Ngan nasik minyak pun jalaannnn...!
No comments:
Post a Comment