Monday, May 9, 2011

Simple Palmiers (with cinnamon and chocolate chips)

Masa skg ni bkn sekadar emas tp dh mcm platinum nilainye. So, demi nk jimatkan masa...better have simple menu but with fab taste.
...terutamanya for my kids' bfast or lunchboxes...almaklum la, 4 of them dh attend public school so perut kene betul2 berisi sbb skolah ada 3 kali rehat (uwaaaaa...). So, this is the one yang paling simple, palmiers. Palmiers ni kire cam biskut dr france nun and basically dibuat ngan puff pastry. The pastry can be made from the scratch but demi nk jimatkan masa, better lah wat ngan readymade puff pastry kan...

Jom kita wat palmiers....


Simple Palmiers (with cinnamon and chocolate chips)
Versi ni rupanye tak cantik la plak, kene curve-kn lg atasnye tu, baru ada rupa palmier :)


Bhn2:
2 kpg puff pastry (pls thaw for few minutes)
inti:
1 sdt serbuk cinnamon
2 sdb gula halus
sedikit butter
-----------------------
1-2 sdb choc chips
sdkt telur (pukul sket, utk disapu pd palmier)

Cara:
1. Gaul rata bhn2 inti dlm satu bekas.
2. Ambil 1 keping pastri & sapu rata inti pd permukaannya. Kemudian taburkan choc chip.
3. Pd satu hujung, gulung pastri smpai tgh. Then pd satu lg bhg bertentangan, gulungkn jugak, smpai ke tengah (kirenya, dua gulung bertembung di tengah la ye). Pastu amik lagi satu pastri & buat proses yg sama. Then bungkus dgn foil (so ada 2 lah) & simpan dlm eskbok dlm 20-30min.
4. Dlm dkt2 20min tu, panaskan oven, 200C. Lepas tu bwk kuar palmier & sapukn dgn sdkt telur & potong kecik2, dlm 0.5cm (nipis2 utk rasa kerangupannye nnt).
5. Alas dulang dgn alumunium foil & susun palmier atas dulang tu. Dh siap potong, sapu lagi semuanya ngan telur then bakar. First bakar dlm 10min then bwk kuar & terbalikkan setiap satu. Pastu bakar lg dlm tak smpai 10 min. Dh siap angkat & sejukkan skjp. Sedap dimkn suam2!

No comments:

Post a Comment