Ikan tggiri kt msia kire mahal la gak kan (compared to ikan2 lain) tp kt sini, cam murah gak (kalo xconvert $ ke RM larrr)...Hari tu beli, sekor beso gedabak, dlm 3kg rege dlm $12. not bad eh... So, wat masak kicap pun enak jugek seyyy...
Ikan tenggiri masak kicap |
Masakan tradisi hehhe (yg amat simple) is daging goreng kunyit. Mgkn mommy tak penah mention psl cara nk masak daging goreng ni.
Yg nk bgtau nye, kalo nk wat daging goreng, jgn terus goreng deh! Pas bersih2 daging tu, toskan then lumur dgn garam & serbuk kunyit (skala nk cpt, mommy trus aje letak dlm kuali & campur-gaulkn dgn garam & kunyit). Then bukak api, bg daging tu masak skjp (utk soh dia buang air daging dulu). Bila air daging dh agak kering (mcm likat2 sket), wat lubang di tgh (means tolak daging ke tepi dlm bentuk membulat) kemudian letak minyak. Bila myk dh panas baru le gorengkn daging tu, dlm masa yg tak le lama sgt. That way, daging tak jd keras...Sblm angkat cmpurkn hirisan bwg bulat & cili muda...sure terangkat!
Daging goreng kunyit |
wah kak almaa, mane dapat ikang tenggiri.murah tu! kat fish market eh? dah 4 bulan tak makang ikang kaweee ni. haih. baru je tadi kempunan kuah singgang. perghh kalau dapat tenggiri ni. meleleehh. kak almaa, kalau bosan2 nak buat roti ke masak sedap2, roger2 lah nak joinn. hehe. oh kalau perlukan bantuan jage askar2, saye sedia membantu :)) heee~
ReplyDeleterinduuuuu kt peoz...nk mai sini balik kan. boleh promote jd nanny nomot1 ekekeke
ReplyDelete