Bila dh kurrrreng sket selera dgn nasi putih, maka dgn itu beralihlah pulak ke rasa ala2 timur tengah.
Mommy mmg skrg ni super-duper-muper bz dgn keje2 skolah.....!!!!
Tu ler lama dh tak update blog ni. Anyway, moga sesapa yg sudi singgah2 sini akan dapat manfaat dr resipi2 yang dikongsikn ok?
Resipi ni dr des of MyR --- so mintak izin lah utk copy dan seterusnya paste. Mommy really3 tak sempat nk guna ayat mommy. Yang sempatnye MASAK & MAKAN hihihihih. Dan yg bezanya mommy guna daging dlm nasi. Cara masak agak beza sket.
Jommmmmmm....masak ala2 timur tengah..!
6 ketul ayam (mommy gantikan dgn 1/2kg daging, potong kiub besar sket lah)
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
1 kiub ayam (skip sbb xder)
1/2 sdk jintan manis
1/2 sdb lada hitam
1/2 sdk jintan putih
3 cwn beras basmathi
5 cawan air
2 sdb minyak sapi
1/2 biji bwg besar - di mayang
1/2 cawan sos tomato
2 sdb rempah kurma
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
2). Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
3). Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Kemudian mommy masukkan semula daging tadi, supaya mesra dgn kuah ni dan apabila hampir mendidih tutupkan api.
4). Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam (Mommy tak selang seli, sbb daging kecik drpd ayam so I just put at random). Kemudian masukkan (no.3) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.
Selamat makan dengan Ayam Penyet & acar timun pun jadiikk :)
lupa lak nk tulis
ReplyDeleteboleh aje dimakan dgn ayam masak merah & etc..yg berkuah sket...tekak melayu katakan :)
waaaaaaaaa terliurr je nmpk nasi arab nih....kt dubai ni...nasi arabnyee xdek kuah...makan dgn yogurt...uwaaa xkene selere..
ReplyDeletesuper bz ye kak..hehehe....sedapnya nasi...nasi hujung minggu ni nak masak nasi briani...kekeke
ReplyDeletesabar dubai,
ReplyDeletekita pun nk buat salad yoghurt tu tp yoghurt dh abes
mak penah ajar buat dulu (dia blja dr kakak kita yg kawin dgn org Iraq)
bantai aje buat ngan kuah2 org kita ni...jadik aje rasenye :)
q
ReplyDeletebiryani dh buat dulu tp xsmpat2 lg nk tayang gambornye :(
sedap jerrr tgk biryani kt rmh q tuh!
nyummeh....Thanks for sharing! =D
ReplyDeleteSalam kak alma! kita baru sampai sini :D alamakkkkk! nasi2 ni mmg ler kegemaran kita tp yg malasnyer bila masak2 nasi mcm ni asyik nak makan ulang2 ehehe..
ReplyDeleteWslm Ijah
ReplyDeletehehe...lmbt smpai....ttgl gerabak ker??? :P
akk pun malehhh gak tp bila dh deret2 mkn nasi putih, muler ler tekak nk rasa nasi yg lain. yg susahnye tu nk NASI gak mmmm....
Anonymous,
ReplyDeletewelcome2!
saya lupa nk tulis kt atas yg saya tmbh gak dlm 1/2 tin dice tomato dlm nasi..mmg sedap nasi ni :)