Mmmm...world cup heboh pasal si sotong Paul, kali ni mommy nk share resipi sotong gak la :) Ini adalah fusion kepada resipi ayam kung pao yg simple tp mmg tempting!
Bhn yang mommy guna sekadar apa yang ada di dapur so rasenye mmg mudah utk tetamu2 blog mommy ni buat. Jumlah bhn2 tu terpulanglah ikut byk mana sotong. Mommy masak sikit je so bhn2 lainnye pun sikit ler..
Jom kita ke dapur.....!
almaraz kung pao squid
bhn:
5 ekor sotong sederhana besar - potong besar2 sket
sedikit garam
2 tangkai cili kering - hiris pendek2
1 sdt tepung jagung
3 ulas bwg putih - hiris2
1/2 - 1in halia - hiris btg mancis (mommy suka letak halia lebih sket sbb keharuman baunya tu)
1-2 sdt sdb sos tiram
1 sdb sos cili
1/2 cwn air (lebih kurang)
1/2 bj bwg besar (hiris tebal2)
myk utk menumis.
cara:
1. setelah sotong dicuci, gaulkan dgn tepung jagung dan sedikit garam.
2. panaskan myk dlm kuali, tumiskn cili kering dalam 1/2 minit kemudian masukkan sotong. biar ia mendidih (smpai air sotong habis keluar).
3. masukkan bwg putih dan halia, kacau2 lagi. kemudian tambhkn sos2 dan sedikit air. Kacau2 dan masukkan hirisan bwg besar. Kacau2 lagi dan biarkan ia masak.
4. Siap utk dihidang :)
Sekali hadap terus abessss....
Salam kak Almah,
ReplyDeletePerkabar?
yum.. yum.. sedapnyer kak.. ni kena cuba ni, lain plak warna sotong akak..