Wednesday, July 14, 2010

daging masak hitam (ala mamak)

Salam semua...hari ni mommy nak kongsikan dgn mommy2 out there dgn masakan ala2 mamak. Di Malaysia, mudah le nk carik..pi je kedai mamak hehhe.
Sesapa yg dok di perantauan tu mmm....pe ke lagi, wat senirik ler :)

Resipi ni mommy dapat dr bonda mommy. Dia ada kawan yg bukak restoran (mamak) di Kampar, Perak (kg halaman tercinta mommy ler)...restoran ni dh dibukak smenjak mommy sekolah rendah lg. dh mintak izin nk tempek resipi kt sini so ni ler dianye ^_*

Jommmmmmm.... masak!
daging masak hitam (ala mamak)

500g daging (potong nipis2)
2-4 ulas bwg putih
1in halia
air secukupnya
Nota: tumbuk kasar bwg putih dan halia, kemudian direbus bersama2 daging - rebus smpai daging hampir lembut.

5 ulas bwng merah (hiris tebal2)
3 ulas bwg putih
1/2 in halia
1 sdb serbuk cili
5 sdb (rata) serbuk jintan putih >> * memang kene byk supaya berasa kejintanannye tu...
1 btg kulit kayu manis
2 cwn air (tambah jika perlu)
3-4sdb kicap manis (atau secukupnya)
garam & gula secukup rasa
1 sdb kerisik (optional)
Minyak utk menumis

Cara:
1. Tumbuk bwg putih dgn halia.

2. Panaskan minyak dlm kuali. Nak masak daging masak hitam ni, kene minyak lebih sket. Dah panas minyak, masukkn bhn2 tumbuk, kulit kayu manis dan hirisan bawang td. Kacau2, pas naik bau masukkan serbuk cili serta serbuk jintan putih dan kacau2 lg.

3. Tunggu sampai naik minyak kemudian baru masukkan daging. Kacau2 sekejap, masukkan air (kalau ada lebihan air rebusan, boleh guna air tu). Perisakan dgn garam & gula (masakan ni perlukan gula lebih sket...).

4. Kacau2 dan bila air dh nak hampir kering, masukkan kicap manis serta kerisik (jika ada). Kacau2 sebentar then tutup api. Siap utk dihidang :)

No comments:

Post a Comment