Sunday, July 22, 2012
Iftar 2 Ramadhan 1433H
Alhamdulillah...spt biasa agak kelam-kabut di dapur, rezeki Allah ni mmg kami 7 beranak tak sia2kan.
Utk resipi Roti bom/canai, mom baru je letak sebelum ni so bley le refer kat situ yek.
Utk sotong goreng tepung tu, caranye camni.
Resipi Sotong Goreng Tepung
Bhn:
300-500g sotong, potong bulat2 (kecuali kepala)
1sdt serbuk kunyit
1/2sdt lada sulah
sedikit garam
-------------------------
*1/3cwn tepung gandum
*100ml air
*1sdt baking powder
*serbuk kunyit & garam secukupnya
Minyak utk menggoreng, deep fry.
Cara:
1. Campurkan bhn2 bertanda * sampai rata. Perap dlm 45min (kalau di malaysia yg panas sket mgkn kurang sket kot, dlm 20min).
2. Sotong digaul sket dgn serbuk kunyit, garam & lada sulah.
3. Panaskan myk dlm kuali. Utk masakkan sotong, masukkan sotong tadi ke dlm campuran tepung, kacau2 dulu then angkat satu persatu & masukkan ke dlm kuali. Goreng smpai habis. Kene makan terus utk kekalkan kerangupannye itu. Mom masak ni yg paling last - seiring dgn roti bom (melotop2 le dapur sblh, haru tul! hehehhe).
Alhamdulillah, slps iftar kami sekeluarga solat terawikh & witir bersama2 w/pun ada sdkit gangguan domestik drpd hulubalang yg paling kecik, si Khalish! Kene grounded - solat jauh sket dr abang2nye, baru tak mengacau.
Malam Ramadhan kami ditutupi dgn tadarus AlQuran...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment