Tuesday, July 24, 2012
Iftar 3 Ramadhan
Alhamdulillah...
Menu iftar mommy & family pada 3 Ramadhan:
Nasi putih
Dendeng
Talam Suji
Ikan Yellowtail Sumbat Bakar
Tumis Kailan
Roti bom (lagi...) cicah kari ayam (baki semalam ada lagi)
Untuk resipi ikan bakar sumbat, here it is:
Ikan Bakar Sumbat
Bhn:
1 atau 2 ekor ikan, better ikan cencaru tp di sini tak de so mom gantikn dgn ikan Yellowtail sebesar lengan mom ni
Bhn kisar:
3-4bj cili merah (pd yg nk pedas, boleh tmbh cili api lagi)
2bj buah keras
1/2bj bwg besar
2-3ulas bwg putih
1 tangkai serai
1cm kunyit hidup
-----------------
*2 sdb pes asam jawa
*gula & garam secukup rasa
minyak utk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bhn2 kisar hgga naik bau & agak kering, perisakan dgn asam jawa, garam & gula. Siap.
2. Panaskan grill. Ikan dicuci bersih, belah sket bhg belakang, kemudian sumbatkan dgn pes yg dah dimasak termasuk dibhg kepala tu. Then bakar kedua2 bhg atas & bwh ikan, hgga masak.
Ikan boleh dicicah dgn air asam atau dimakan begitu sahaja...makan dgn nasi panas...yummmm
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment