AsSalam & G'day...
Antara kuih negeri pantai timur yg paling mudah disediakan adalah lompat tikam.
Mgkn org luar dr negeri kelantan tak brp tahu kuih ni so wpun mom dh byk kali makan tp lom lagi sharekan resipinya. Ni anggaran makan dalam 2-3org aje sbb anak2 mom xbrp nak mkn. Mom buat style mom sbb mom prefer hat yg lembik sket, kalau keras sket tu dah rasa cam kuih talam kan...tp ikut tekak memasing le yer :)
Jom.......!
Lompat Tikam
Bhn A:
2cwn tepung beras
1/2cwn santan pekat
1 1/2 cwn air
1/2sdt air kapur (kalau cair sgt guna 1sdt)
1/2sdb gula
sedkit pandan paste
secubit garam
Bhn B:
2cwn santan pekat
2sdb tpg beras
1/2sdt garam
Bhn C:
1/2cwn pulut
1/2cwn santan cair
sedkit pewarna merah
Bhn D:
1cwn manisan (palm sugar)
1cwn air (anggaran, ikut brand palm sugar yg digunakan)
Cara:
1: Campurkan smua bhn A, masak dlm periuk dgn api medium hgga pekat then masukkan ke dlm bekas. Siap.
2. Campurkan smua bhn B, masak dlm periuk dgn api medium hgga pekat then masukkan ke dlm bekas. Siap.
3. Campurkan smua bhn C. Cara masakan, boleh ditanak atau dikukus atau guna microwave tp today since kukusan dh digunakan so proceed dgn guna cara kukus. So mom letak campuran bhn C dlm loyang yg disapu sket ngan myk and kukus dlm 15-20min. Angkat & letak dlm satu bekas. Siap. [mom tak rendam dulu, kalau rendam dulu dlm 10min mgkn krg lagi masa memasak]
4.Campurkan smua bhn D, masak dlm periuk dgn api medium hgga manisan hancur & mendidih then masukkan ke dlm bekas. Siap.
Cara makan...Sediakan mangkuk kecil atau apa2 bekas. Isikan dgn sedikit A, B, C, then tuang sket air manisan (D) ke atasnya. Siap utk dijamah.
kaler pulut xbrp nk sama sbb amik pd angle lampu yg x sama :) |
santan pekat tu coconut cream la ek?
ReplyDeleteha-ah ...brand KARA tu ok lah.
ReplyDeleteyg putih kene berlemak sket tp kalau tak mo
pekat sgt cmpur air sket so that jadi 2cwn.