Sunday, July 22, 2012

Roti Bom/Canai/Murtabak

Salam & G'day...!
Today mom nak share another simple resipi utk buat adunan roti utk buat roti bom, roti canai & murtabak. Tak der skill mencanai xpe, just tarik/regangkan (guna talam). Ni cara yg bonda mommy buat masa mom kecil2 dulu. Masa tu mmg eager bersila rapat tgk bonda buat..so exciting! Lerrr ni mom lak yg buat - how time flies!

Sebenarnya dah byk kali buat tapi mgkn mom tak sempat (memanjang je x sempatnye...) nak share kt sini. Ada a few recipes including my bonda's. Kali ni mom share kan resipi dari blogger yg namanye mom xpasti tapi dia adalah dari negeri pantai timur. Mostly resipinye dr sana, tanah kelahiran my darling so mmg boleh gu ler dgn menu2 kelate neh :).

Doh roti bom/canai/murtabak mmg mudah aje bhn2nye & buatnye pun senang aje.

Jom......mencanai!

Bhn2:
1 kg tepung - jgn risau, tak byk mana ni sbb blh simpan dlm petiais kalau tak habis.
2 1/2cwn air (better guna air masak yg dah sejuk)
60g marjerin
3sdb gula
1sdb garam

Cara, please refer pada gambar di atas:

Step1: Cairkan marjerin. Dalam satu jug/bekas, campurkan air, garam & gula. Kacau2 smpai gula & garam larut.

Step 2. Campurkn marjerin ke dalam bekas tepung (bekas besar sket), ramas2 skjp dgn jari dulu then baru dimasukkan air sket2. Mom TAK guna semua air tu sbb mgkn depends pada jenis tepung. So mom bubuh sikit2 then dh nk akhir2 tu doh mcm dh ok so mom tak habiskan baki air...bakinya tak ler byk sgt, mgkn dlm 1/4cwn kot. But ni pun kene tgk pd texture doh msg2, kalau melekat2 lg kene le tambah air lg yer. Uli smpai doh licin & tak melekat di tangan, ok? Then pastu buat bulat besar, tutupkan bekas rapat2 then biarkan doh diperap dlm 1/2jam. Gambar no.1 tu is masa dia dh mengembang (mom tggu dlm 45min sbb sini winter, so tggu lama sket).

Step 3. Bila dh kembang, uli lagi dalam 15min (mom uli 25min, lebih sket sbb haba dr tgn mgkn tak cukup utk pindah pd doh dlm musim winter ni kan sbb mom sejuk ketaq...).

Step 4: Bila dh siap 2nd round uli tu, bahagi2kan doh kpd each 60g. Mom timbang sbb sng sket kalau doh sama besar smua kan. Pastu bulat2kan setiap satu dan salutkan dgn marjerin. Buat smpai habis. Tgk mcm dlm gambar no.2. Dah siap smua, tutup bekas rapat2 & simpankannye semalaman. Mom xmasukkan dlm peti ais sbb suhu luar pun dah 10C. Doh2 resipi lain (masa mom buat time panas2), mom masukkan ke dlm peti ais.

Step 5: Cara mencanai tu, mula2 leperkn doh, guna byk minyak  masak. Canaikan atas talam. Mom xder talam bulat so buat atas talam rectangle. no hal. Bila diameter doh dah besar sket, boleh le regangkan. Tarik perlahan2 ke tepi, guna myk agar doh tak terkoyak - kalau koyak pun xpe, just tarik slow2. Bila dh regang means doh dh ok dicanai - very nipis jadinye kan.

Step 6: ROTI BOM: utk buat roti bom, letak ke serata bhg, generously, marjerin atas doh (no.3). Then lipat doh ke dlm, means bhg bawah ke tgh & bhg atas jugak bwk ke tgh (can imagine?). So doh dh mcm 1 scrollkan. Then angkat satu hujung doh, tarik sket aje, then let another hujung atas talam then start buat gaya spiral smpai dpt spt gambar no.4.
           ROTI CANAI: just lipat doh spt nk buat roti bom, yg bezakan tak perlu tabur marjerin. Bila doh dh jd mcm skrol tu, buat cara yg sama utk dptkan bentuk bulat, cam dlm gambar di bwh ni:
       
          MURTABAK: inti msg2 pny style...mom pnya nnt mom sharekan (blm sempat lagi ni). Amik satu doh, leper2kan then regangkan tapi tak perlu senipis roti bom/canai. Then bubuh inti secukupnya dan lipat kemas.

Step 7: Panaskan kuali dgn sdikit minyak.
            ROTI BOM: ia tebal sket so tekan2 tu cuma sket2 aje (no. 5).Then masakkan le roti satu persatu, spt no.6.
            ROTI CANAI: ia nipis sket so tekan2 lebih sket smpai nipis then goreng cam biasa.
            MURTABAK: goreng cam biasa.

Sorry gambar roti canai tak de masa ni...boleh dicicah dgn kari ayam/daging. Selamat mencubaaa...

3 comments:

  1. yang cairkan majerin tu 'campurkan air air' yg mom type kt ats tu mksdnye ape? cair majerin then tambah air ke? bnyk mane air kena tmbah?? maaf bertnye

    ReplyDelete
  2. Typo...sorry! Campurkan air aje...
    Nnt mommy edit yer!
    Thanks datang menjenguk sini... :)

    ReplyDelete
  3. tq mummy...favourate my hubby,,lama dh carik nk buat, ni simple..noleh try balik scool 6t..tq222..

    ReplyDelete