Powered by Blogger.
RSS

Grilled Chicken Wings & the gang



Good Day,

Sebenarnya ni adalah juadah dinner minggu lepas. Kentang cuma tinggal satu, mujurlah sorang kawan office yg ber-car pool dengan mom sudi memberi saki baki kentangnya yang belom lg plan nk dimasak apa. Thanks sis! Appreciate it so much....bukan pe, sampai rumah lepas waktu kerja dah maghrib, malasnya nak keluar pi beli potato. In minds already set to have this simple dinner.

Alhamdulillah, lepas solat berjemaah dgn anak2 serta baca Yaasin (sbb malam Jumaat), maka, ini lah rezeki kami. btw, my darling tak der, pi outstation ke Bangkok so, kami ber-6 je la yang menjamu selera ni...

Jom.......dinner!

Grilled Chicken Wings & the gang

6 ketul chicken wings (mom guna ayam organik)
Bhn perap:
sedikit lada hitam (tumbuk kasar)
sedikit olive oil
sedikit kicap lemak manis
garam secukup rasa

Kentang putar:
3-5bj kentang saiz sederhana
3-4sdb butter (salted)
2-3sdb fresh milk (adjust utk bagi tak kering sgt)
sedikit serbuk lada hitam & lada sulah

Blackpepper sauce (yg express, tak perlu blend :):
1sdt bwh merah kisar
1-2sdb olive oil
1-2sdb tepung (agak2 juga ni, utk memekat kuat)
1-2sdt lada hitam - tumbuk/kisar (halus)
1sdb kicap soya (adjust utk kesesuaian rasa)
1 1/2cwn chicken broth (lebih kurang sukatannye ni, adjust2 le ye)
garam & gula secukup rasa

Buah tomato
Corn kernels
Salad (optional)

Cara:
1. Ayam: Perapkn ayam dengan bahan perapan, dalam 15min. Lagi lama lagi bagus.  Grill ayam hgga empuk, suhu dalam 180-190C.  Siap.

2. Kentang putar:  buang kulit kentang, belah dua atau empat; rebus hgga empuk. Toskan air, masuk dlm satu bekas. Campurkan butter, susu serta serbuk lada hitam & sulah (tmbh secubit garam jika perlu). Lenyekkan kentang hgga hancur (guna masher). Siap.

3.Blackpepper sauce:  Dlm satu pot kecil, panaskan olive oil dgn api kecil. Masukkan bwg merah, kacau2 dlm 30saat then tmbhkan tepung. Kacau rata then masukkan serbuk lada hitam, kicap soya & air. Tukar api ke medium, terus kacau2, perisakan dgn garam & gula. Ia siap bila sos dh pekat.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Rose Azadir said...

sedapnyer..terliur tgk pix yang ohsem...anyway...Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Mommy Alma said...

mknn western kn cepat & simple, anak2 ler suker.
Insyaa Allah will follow sis...

Post a Comment