Pages

Saturday, November 16, 2013

Madeira Cake



I have to admit, this is among the longest kept recipes...! More than 5mth old now...It all due to my time constraints to upload in this blog which I myself couldn't avoid this kind a thing happens. Eventually, it will appear, I know hehehhe....

Mom tak lah mengidam sgt dgn kek but mengidamkan main2 dgn buttercream! So pe lagi, dapat one fine day to bake, my daughter Batrisyia and I pun having fun baking and decorating a cake. Love the lemony taste...! Actually dah bbrp kali buat madeira ni, very easy nak buatnya pun plus everybody loves it.
Kami beri gak bbrp slices pada 3 jiran rapat kt sini. Akhirnya, kek ni cuma bertahan bbrp jam shj and inilah kejadiannya!

fyi, kek ni solely baked by Batrisyia Razilan and cake decorating by me. Tak pandai tp nak menerai jugek..sudahnya ada saiz beso, ada kecik, ada ok, ada ko hihihiiiiiiiii.......

Jommmm......baking!


Madeira Cake
source: Baking Bible (buku resipi Batrisyia Razilan, hadiah dari Plattsburg Public School, NSW)

Bhn2:
180g unsalted butter, suhu bilik
185g gula kaster (dikurangkan ke 170g)
3bj telur, dipukul sikit
155g tepung naik sendiri
125g tepung serbaguna
2sdt kulit lemon yg disagat
2sdb susu segar

Cara buat kek:
1. Panaskan oven 160C. Griskan dan letak tepung ke loyang kek saiz  7in bulat.
2. Griskan loyang bulat 8in, letak tepung sikit ke dalam serata loyang then hentak2 skit.
3. Pukul butter & gula hgg berkrim. Tmbh telur satu per satu, sambil tu terus pukul. Then kaup balik kan bersama tepung, parutan lemon dan susu, hgg sebati. Adunan siap.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang kek. Taburkn sdikit gula di atasnya.
5. Bakar dalam 50minit atau hgga masak. Bila dh masak, sejukkan dalam 15-20min sblm disapukan dgn buttercream.

Klik sini untuk bahan2 dan cara2 mudah utk buat buttercream (BC)
Bila BC dah ready, boleh lar make-up kan kek ikut ikut citarasa tersendiri. Mom tak brp pandai tapi suka mendeko2 kek :)

1.Sapu buttercream kt atas and keliling.


2. Buat munger2 kt tepi.


3. Kat atas pulak.....

4. Both pink-purple and green-blue tu 2-tone colours...Siap!

Jadi ler kek bunga kembang setaman ^____^


4 comments:

Anonymous said...

he he daun tak ada ke alma .. ni betul2 bunga kembang setaman ni ...

Mommy Alma said...

hihihi
itu lar...bunga tak berdaun ler jadinya.........

Bbwana adienia said...

hai, salam kenal dari SRC..

saya datang sini dan follow.sudi singgah dan follow blog saya ya di www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq..anyway, cantik kek tu.

Umie Jazz said...

Salam.... salam kunjung.cantik nmpk kek tu berseni sungguh.Saya follow yer.jika ada kesudian silalahintai2 ke blog saya.tkasih =)
http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

Post a Comment