Biskut ni ada pelbagai nama tp yg biasa bonda mommy panggey yg itu le yg mommy biasa nyebutnye iaitu biskut samperit. Biskut yg paling senang sekali nak buat tp dgn syarat ada acuannya. Kdg2 samperit ada yg bentuk bunga tp ada gak yg bentuk leper bergerigi.
Yg biasa mommy buat adalah yg bentuk bunga.
Ni respi bonda mommy.
Jom wat biskut raya........
Biskut Samperit
Bhn (double kan jika nak byk, adunan ni dpt dlm 45-60 bj):
1 cwn tepung jagung
3/4 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula halus
3 ketul kuning telur
1/2 sdt esen vanila
mentega secukupnya (yg ni agak tricky tp bila dh menguli tu & adunan boleh dibentuk so cukup le butternye tu)
Topping:
ceri merah/hijau atau pun nk lg kontemporari, guna choc chips (ni my kids nk suggest sbb depa tak makan suku sakat ceri2 tu)
Cara:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega. Ramas2 dgn jari shgga ia membentuk sperti serbuk roti.
2. Kemudian sket2 tmbhkan butter, uli smpai adunan sebati & cukup lembutnye utk dimasukkan dlm acuan & boleh membentuk bunga.
3. Guna acuan samperit & wat bunga satu persatu atas loyang yg dh digriskan. Potong ceri kecil2 dan ambil satu (atau sebiji choc chip) dan letak kt tgh2 bunga. Buat smpai habis.
4. Bakar dalam preheated oven, dlm 160 -170C smpai bwh bunganye tu keperangan...dlm 10-12min (ikut jenis oven gak..). Dh siap bakar sejukkan then baru leh disimpan dlm bekas kedap udara.
Selamat mencuba yer..!
No comments:
Post a Comment