Tuesday, August 17, 2010

Gulai Darat Ayam

Ni antara resipi dr bonda mertua yang mula2 mommy belajar. Sebelum ni mmg never makan makanan ni, dh berbelas2 tahun kawen ini, kire dah biasa le makan hehhehe

Masakan ni boleh gak dimakan dgn nasi dagang. Resipi ni ada mommy kongsikan di MyResipi tp masa tu cara masaknye berlainan le sket. Ni mmg pure cara bonda mertua masak.

Jom kita ke dapur........

Gulai Darat Ayam

Seekor ayam, belah 8 atau 12, ikut cara tersndiri (mommy guna ayam kampung)
2-4cwn santan pekat (campur ngan air sket pun bleh) 

Bhn tumbuk:
Sedikit lengkuas
4-6 ulas bwg merah
2-4 ulas bwg putih
1 - 1 1/2 sdt ketumbar (digoreng tanpa myk terlebih dahulu)

1-2 sdb kerisik
2-3 sdb awas darat (ni kire rempahnya yg byk dijual di pantai timur, boleh ditukar dgn rempah kari kalo desperate)
1-2sdt cili kisar
garam & gula secukupnya
sedikit air (agak2 le dlm setengah cawan ke)
2-3 biji cili muda & merah, buang tangkai

Cara:
1. Setelah ayam dibersihkan, dalam 1 periuk besar, gaulkn ayam tadi dgn bhn2 tumbuk, awas darat, cili kisar, garam & gula. Kalau nak, boleh diperapkan sekejap, tp nak terus masak pun ok. Mommy biasa perap dlm 15-20min gitu. Kalau bz ke hulu ke hilir, kdg2 tu terlajak gak perap lama :)

2. Bila dh setel perap, jerangkn periuk berisi perapan ayam tadi di atas api bersama sedikit air. Biar smpai ia mendidih (shgga air ayam keluar). Kemudian masukkan santan & kerisik, dan biar sampai ayam masak. Sblm ayam dh nak empuk tu, boleh dimasuk cili muda & merah. Siap.
-- boleh adjust rasa, kalau kekurangan garam / gula, tambah ler...

No comments:

Post a Comment