Friday, August 27, 2010

Gulai tempoyak ikan patin

Kalo dh nama org Perak tu mmmm....susah nk avoid gulai tempoyak ni. Ni gulai tempoyak yg mommy selalu buat hasil dr yg diajar oleh bonda mommy. Masakan ni mmg simple...ikan boleh dipelbagaikan tp yg biasa bonda mommy wat adalah ikan kembung besar. Tp kali ni mommy serrrang itu gerai ikan patin kan pasar malam sbb terliurrrr dh rasanye nk makan gulai tempoyak.
Tempoyak ni mommy wat sndiri. Yg peliknye mommy TAK makan durian tp tempoyak jalann hehehh...Dulu my darling beli durian & mkn ngan anak2 so ada yg tak berapa elok tu mommy amik wat tempoyak.

Jom kita masak...

Gulai tempoyak ikan patin



Bhn:
1-2 keping ikan patin
1-2 cili merah
1cm kunyit hidup
2-3 helai daun limau  purut
garam & gula secukup rasa (gulai tempoyak ni gula better lebih sket dr masakan2 lain sbb tempoyak tu agak masam so nak offset kn rasa masam, lebihkan sket gula)
1-2 cwn air (atau secukupnya)

Cara:
1. Tumbuk kunyit hidup sampai lumat then tambah cili merah & tumbuk lagi (cili tak perlu lumat sgt).

2. Dalam satu periuk, bubuhkan air secukupnya. Masukkan bhn2 tumbuk td berserta daun limau purut, garam & gula. Jerang atas api smpai ia mendidih.

3. Dah mendidih baru masukkn ikan patin dan bila ikan dh masak, angkat lah. Siap utk dihidangkan.

Simple & sedap...bagi yang larat makan tempoyak le kan hehehhe...

No comments:

Post a Comment