Sunday, April 1, 2012

Brekky with Kuih Gelang aka Keria


Lagi brekky dgn kuih dulu2..ni hidangan pagi Sabtu semalam.
Among the favs of my two boys, Arish & Khalish - depa berdua je la pun yg mkn byk. Aceli this one comes with kuih jemput2 bawang (x smpat nk snap gambar) cicah dgn sweet sour sauce.

Kuih keria ni my daughter, Batrisyia yg buat dr lenyek ubi (yg dh rebus), gaul2 dgn tepung then bentukkan jadi gelang. Tak de spesifik sukat-sukating, just ikut lembut adunan so dia mmg dh tau dh camana.
Mommy just goreng & sira-kn dgn gula tu aje. Amat simple. Siap!

...mcm2 saiz ado...

4 comments:

  1. wahhh...gemok2nya kuih mommy...nakkkk!!!

    ReplyDelete
  2. Kak Alma!!!! kuih akak ni sebijik mcm org yg jual kuih kat tempat mak kita :D akak guna resepi sapa kak? oh! dah baca dahh resepi main campak2 ank akak ya? bagussss!!! dulu2 pernah sekali buat guna keledek jepun, dia lembik sikit yg kita ni asyik kesedapan tambah tepung, bila di goreng KERASSSSSS!! ahahaha... kelakar betul :D

    ReplyDelete
  3. Q
    batrisysia yg buat, dia nk cpt tu yg dia buat beso2!
    dia xmkn kuih ni, masa buat pun marah2 sbb xmo buatkan heheh
    last2 adik kecik 2 org tu yg ngabisnye...

    ReplyDelete
  4. Ijah
    ni cara asli mak akk ajor - xder sukat2 la.
    janji rasa lembut di jari ok dah.
    batrisyia pun diajor camtu (walau pun dia mencik kuih ni tp takat ni boleh lar buat dah hehhe)

    mmg xleh byk sgt tpg, masa membentuk tu mmg ok tp bila masak nnt kematu. k alma x reti nk sukat2 sbb ikut jenis ubi gak -- sstgh ubi lembut sgt2, sstgh tu x brp.

    ReplyDelete