Friday, April 27, 2012

Goong Kratiam


This is another Thai affair :D.
Goong maksudnya shrimps atau udang, Kratiam means bawang putih so jadinye Udang Masak Bawang Putih...pelik la bunyinye dlm bhs kita yer...mmm...Biasanya org Thai masak guna udang besar cam banana prawn tu ke tp stok dlm esbok tu cuma ada udang kecik2, jalan ajer lerr.
Masakan simple Thailand ni boleh tukar udang kpd sotong, mussel & etc...this is my own cooking style so bila guna yg lain drp udang, bukan Goong ler jadinye dh kan...Also, bhn2 dlm masakan ni mommy olah sket2 ikut citarasa sndiri. Selamat mencuba....

Jom meng-goong..........!

Bhn: (resipi asal)
16 ekor udang - buang kulit & deveined
bhn perapan:
1sdb gula
2sdt sos soya
1sdt sos tiram
1sdt lada hitam - tumbuk sket
1-2ulas bwg putih - dicincang
-------------
5sdb minyak masak
1/2bj cili merah - hiris pnjg2 - mommy tambah
1/2bj cili hijau - hiris pnjg2 - mommy tambah
daun ketumbar segar
lettuce & bbrp hiris tomato (xder dlm stok masa masak ni)
bbrp hiris timun

Cara:
1. Cmpurkan bhn2 perapan dan gaul mesra dgn udang. Perap dlm tak smpai 5min.
2. Panaskan myk dlm kuali. Goreng udang serta air perapan, smpai udang masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas/mangkuk.
3. Hidangkan bersama sayur2an. Itu aje...

2 comments:

  1. tak buleh tahan tengok udang ni nak pulak timun yg cun melecun tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe..kita sorang je la yg mkn mimi...udang tak laku kt rumah ni :( so tu yg masak sket aje tu

      Delete