Tuesday, March 1, 2011

Ikan Siakap Bakar Portugis

O-oh..siakap lagi heheeh...ikan siakap ni adalah ni stok yg slalu ada dlm esbok.
Ni ler haaa...mommy try2 le carik resipi yg lom pernah wat tuk ikan siakap. Tup2 jumpa resipi Nita ni. TQ byk2 ye Nita....Ok, bley tahan le gak rasanye...esp ada guna buah keras yg mmg jarang mommy guna dlm masakan harian. List bhn2nye sama tp cara memasaknye mommy ikut cara senirik je la..janji ikan siap dibakar utk dimakan, kan kan kan.... :)

Jom kita bakar ikan!

Ikan Siakap Bakar Portugis (resipi Nita)


Bhn:
1 ekor ikan siakap, disiang, dibersih dan dikelar2kan

bhn2 utk minyak bwg putih:
6 ulas bwg putih, tak perlu buang kulit
1/2 cwn minyak masak

bhn2 pes:
6ulas bwg merah
2ulas bwg putih
2sdb cili kisar/serbuk cili (nak pedas, tmbh le lagi)
1cm lengkuas
1btg serai
2bj buah keras
---------------
3helai daun limau purut - hiris2
1sdt gula
1sdt garam

Cara:
1. Sediakan myk bwg putih:
Panaskan myk dlm kuali, kemudian gorengkan bwg putih sampai garing. Tutup api dan ketepikan hgga ia sejuk.

2. Kisarkan kesemua bhn2 pes tuh, hgga jd pes la kan heheh.... Bila dh siap, gaul rata bersama2 dgn garam & gula.
3. Sediakan alumunium foil, kemudian letakkan daun pisang atasnya. Lumurkan ikan dgn pes tadi then kalo ada bakinye tu ratakan atas daun pisang then taburkan skdt hirisan daun limau purut. Kemudian letak ikan, tabur lagi hirisan limau purut atas ikan plak, then tuangkn myk bwg putih meliputi serata bhg ikan.
4. Tutup ikan dgn  daun pisang, kemudian bungkus kemas2 dgn alum foil tuh.
5. Bakar atas kuali leper atau pun dlm oven, hgga ia masak.
6. Hidangkan bersama2 dgn bwg2 putih dlm myk bwg putih td.
(Nota: bwg putih elok utk kesihatan taww...esp pd yg amat berminat nk kurangkan kolestrol tu)


.

No comments:

Post a Comment