Jom kita ke dapur.....
Ikan Tenggiri Masak Asam (resipi Hanieliza)
Bhn:
2 keping (cutlet) ikan tenggiri (digoreng kunyit)
Bhn hiris:
5ulas bwg merah
4ulas bwg putih
1cm halia
-------------
1cwn air asam jawa (mommy letak cuma 1sdt (mumbung) paste asam)
1bj cili hijau (hiris serong)
1bj cili merah (hiris serong)
1bj buah tomato (belah empat)
garam secukup rasa
1/2 (setengah) ulas bwg besar (hiris bulat)
1-3btg daun bwg - hiris pnjg2 sket
1sdb mnyk masak
Cara:
1. Panaskn myk dlm saucepan, kemudian tumiskan bhn2 hiris. Kacau2 smpai nak layu then masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
2. Bila dh mendidih, masukkan ikan, cili2, tomato dan perisakan dgn sdkt garam (mommy tmbh sket gula). Kacau2 skjp then masukkan hirisan bwg yg dipotong bulat and taburkan daun sup then tutup api & angkat.
3. Sedia utk dihidangkan.
Kalo set2 ikan (atau daging) goreng ni, my darling ndak yg over garing pny, tp bukan ler smpai rentong :) |
No comments:
Post a Comment