Inspirasi sebenar nak buat dessert ni adalah of course, my little ones... Depa ni namanye budak2 tp macam2 kehendak nak makan. Bila wat kuih sagu, kelapa parut tak mo; prefer yg plain je..ade ke cenggitu, mane nk rasa authentic kuih melayu kan?
Jadinye, drpd wat sagu bolein (haaa...ni ckp org peghak pekat, sesapa yg paham, ok ler; yg tak paham, nasib ler hihihihi), mommy came up with this recipe. I made choc sago but this one kene makan dgn sos kastad, baru umph rasenye. Sagu choc tu sdiri dh manissss so kene ada sauce utk offset kan rasa manisnye tu.
Kalau letak sagu tu dlm bekas2 yg comei2 lg nmpk kiut dessert ni. Mommy just tuangkan sagu tu dlm bekas then bila nk mkn, just scoop with spoon.
Jom wat dessert...
Sagu Coklat dengan Sos Kastad
Bhn:
Utk Sagu:
1 cwn sagu
2 cwn air
1 cwn + 2sdb gula
2sdb serbuk koko Van Houten (kalau xder, brand lain pun okeh)
Sos kastad:
1sdb tepung/serbuk kastad
1cwn susu segar
1sdk gula
Cara:
1. Masakkan sagu dgn bhn2 lain smpai lembut, then letak dlm satu bekas. Siap.
2. Dlm satu periuk, masakkan kesemua bhn2 sos kastad, dgn api mediuam, hgga ia memekat. Letak dlm satu cream/milk jug ke pe...Siap.
3. Amik senduk kecil, ceduk sket sagu coklat dlm mangkuk kecil then tuangkan sket sos kastad ke atasnye. Bley la dijamah hot or cold.....nyum!
.
Salam..Untuk sagu tu sahaja mmg guna satu cawan gula ke? x terlalu manis ka?
ReplyDeletejust curious sbb ada tulis 1cwn + 2 sdb gula
Sala topaz
ReplyDeleteKalau buat kuih sagu biasa yg salut dgn kelapa parut tu, mmg manis le 1cwn tu. saya biasa buat 1cwn sagu + 3/4cwn gula.
Tp ni sbb dicampurkan dgn serbuk koko & saucenye plak susu yg lemak tak manis so kalau kurangkn kandungan gula, boleh tp akan jadi kurang rasa kalau mkn sekaligus dgn susu nnt.
di sini gula tak semanis di msia sbb guna raw sugar.