Kari style org kelantan ni mmg sokmo dh makan tp mommy tak pernah share kt umah ni. Mmg ramai yg dh tau tp mommy sharekan gak ler yer...kalau ada yg tau, sure ada yg still tak tau kan :)... Jadinye, tgk2 ler yer resipi ni...Yg paling moleknye, beli rempah kerutup/kerutuk ni, yg timbang pny, di bumi kelantan nun...
Kalu set2 org denu, masakan ni dipanggey krutuk...lagu tu laa tp kerutup ka, kerutuk ka, janji cukup menyelerakan utk dijamah kan.....
Satu lagi nk citernye, masakan ni mommy TAK pernah letak cili kisar/serbuk. Kalau betul cara memasaknya, dia akan jadi merah..cam gulai kari tuuu...ada caranya nk bg kaler merah tu menyerlah, nak tau....
....Jom kita masak.....
Kerutup/Kerutuk Ayam
Bhn utama:
Separuh ekor ayam, potong besar/kecik2...terpulang ler yer
A: Bhn2 pes kerutup/kerutuk:
3sdb rempah kerutup/kerutuk
*6ulas bwg kecil
*4ulas bwg putih
(*tumbuk/kisar lumat kedua2 bhn ni)
sedikit air
B: Bhn2 tumbuk/kisar:
4ulas bwg putih
1cm halia
1cm lengkuas
------------------
C: Bhn2 tumis:
1btg kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 bj buah pelaga
2 btg serai, dititik
--------------------
D: Bhn2 lain:
1cwn santan pekat
3/4 - 1cwn air (atau lebih...ikut ler, kalo nk lebih kuah tmbh le)
3sdb kerisik
1kpg manisan (saiz kecil) -- hat yg ni, kalo ganti gula boleh aje tp rasa tersasar le sket :)
3sdb air asam jawa
garam secukup rasa
------------------------
1/4cwn (tp tak penuh lar) minyak masak (psl myk ni..xdapek la nk nulung..mmg kene byk tuk dptkan re-al rasa pny kerutuk)
cili hijau/merah (mommy masukkan kedua2nye)
Cara:
1. Dlm satu bekas, gaulkan kesmua bhn2 A utk buat pes kerutub/kerutuk. Make sure ia cair sket yek.
2. Panaskan myk dalam non-stick periuk besar sket, dgn api medium je. Then masukkan kesemua bhn2 C, kemudian bhn2 B. Kacau2 smpai naik bau then tambahkan pes bhn2 A td. Kacau2 lagi. Tumiskan ia dalam 5-7min gitu...iaitu smpai ia naik myk. Bila dh naik myk (myk dh naik kt lapisan atas), baru ler ada warna kemerah-merahan tu (sama le cam gulai kari kan). Baru menyerlah rupanye tu kan.
3. Pastu, dh naik myk tu baru dimasukkan ayam dan kesemua bhn2 D. Masakkan smpai kuah pekat dan ayam betul2 empuk. Kira2 seminit sblm nk tutup api tu, masukkan cili hijau/merah (cili2 ni tak perlu nk lama masak sbb ia akan lembut masa kuah tu masih panas, tak perlu tggu atas api). Ok, itu aje...siap utk dihidang...nyummmm!
.
No comments:
Post a Comment