Resepi authentic utk bolognese mmg tak ngam sgt dgn anak tekak mommy sbb mommy bknnye suker sgt dgn tomato plus masakan ni tak der green veggy. But my darling & kids love sgt2 ngan spaghetti bolognese so mommy adjust2kn rasenye supaya ada rasa ke-malaysia-an sket jadi dpt ler nama Spaghetti Malanese.. And, mommy selalunya makan bersama2 dgn sayur2 ulam :)
Jom, jom wat malanese :)
Almaraz Spaghetti Malanese
Bhn:
500g spaghetti
- direbus ikut arahan dlm pek dan ditos (masa dlm tapis tu, mommy biasenye drop-kn setitik dua olive oil then kacau2)
kuah:
300-400g ayam / daging cincang
1bj bwg besar, potong dadu
4-6ulas bwg putih, cincang halus
1sdt cili kisar
1 1/2sdt lada hitam (tumbuk, bersama2 dgn 1sdt olive oil, xperlu halus sgt) - kalo guna serbuk lada hitam yg beli readymade tu cam kurang umph sket la
6-7bj buah tomato, potong kiub (atau beli dlm tin dlm 800g)
600-800g puri tomato
400g cendawan butang, hiris nipis2
2helai daun bay
2sdt oregano kering
garam & gula secukup rasa
3sdb olive oil utk menumis
Parmesan cheese secukupnya
Cara:
1. Panaskn minyak olive dalam periuk (mommy rasa sos spaghetti ni lebih umph bila guna olive oil), dgn api sederhana besar.
2. Tumis bwg2 hgg naik bau then masukkan cili dan lada kisar, kacau2 then baru masukkan ayam. Kacau2 higg air ayam tu dh nk hmpr kering pastu baru masukkan tomato & puri tomato serta cendawan dan daun bay. Kacau2 dan perisakan dgn garam & gula. Guna api medium utk mereneh sos ni dlm 5min gitu. Kalau pekat sgt tmbh air dlm 2-3 sdb (sos x best kalau cair). Then tambahkan cendawan butang. Masak lagi dlm 5min sebelum tmbh oregano. Masak lagi for another 5min then angkat.
3. Hidangkn bersama2 dgn spaghetti yg ditaburkn dgn parmeesan chese.
No comments:
Post a Comment