Jommmm meroti!
Caterpillar bread & the gang...
Bhn2:
250ml air
1bj telur (pukul sket)
1sdt garam
500g tepung roti
100g gula
40g butter
30g susu tepung
4sdt instant yeast
Inti:
6bj sosej (rebus skjp) - kt sini sosej gedabak2 so mommy wat 6 ketul roti, tp kalau kt Msia, sosej comei2 so better buat 8 - 10 ketul roti (so perlukn 8-10bj sosej ler)
Glaze:
Egg wash - 1bj telur + 2db air - kacau2 dgn garpu
Cara:
1. Masukkan semua bhn ke dalam bread machine. Pilih setting utk doh.
2. Bila doh dh ready, bwk kuar & tumbuk2 (buang angin) - letak doh atas permukaan yg bertepung sket. Bahagikan doh kepada 6 (ni ikut saiz caterpilar bread-- kalo nk wat bun kecik2 or rolls, terpulang le nk wat brp ketul). Then buat bentuk bola dan rehatkan dlm 10-15min.
3. Bila dh siap rehat, picit2 sket doh then buat bntk bulat skali lg. Then ambil rolling pin (sapu sket ngan tepung), then canaikan 1 doh - buat bentuk empat segi (tebal dlm 1cm, lebar agak2). Amik seketul sosej & gulungkan (cam wat swiss roll tu). Then angkat doh gulung tu ke atas dulang. Pastu, guna pisau tajam, kerat mengiring (45 darjah - ni bkn suhu yer hehhe...ni kiraan sudut) dlm 2-2.5cm lebar - kerat tu jgn smpai doh putus tp utuk sosej terpisah satu2. Then, tarik yg 1st keratan ke kanan, 2nd ke kiri & seterusnya. Tarik2 sket (doh kan elastik so kire cam play dough tu la). Dh siap satu, so buat le doh yg lain2 tu.
4. Dh siap smua, rehatkan lg smpai doh naik sekali gnda atau dlm 40-50min (kdg2 mommy derhaka gak - kdg2 kn nk cpt :) ).
5. Glazekn dgn egg wash - generously so that bread/bun/rolls ni nmpk berseri2 hehhe. Bakar doh dlm preheated oven - lbh kurang 180deg. Bila dh agak browning, off kn oven - boleh aje biarkan roti dlm oven for another 2-3mins supaya lebih brown. Siap utk dimakan!
Antara variety drp doh yg sama..kdg2 buat cheese rolls, cheese spirals, bun pelbagai inti & mcm2 lagi.
Rolls yg mommy bawak masa picnic dgn Malaysian sisters&brothers di Caves Beach, Newcastle |
Ni caterpillar bread yg ditambah sos..tp selalunye tak sempat bersos! Yg bun tu mommy wat inti daging - kdg2 inti kelapa.
Semua ni mommy buat the next day guna doh baru |
No comments:
Post a Comment