Kaswi pandan ni adalah resipi my bonda. Selalu gak wat tuk bekal pegi office, bkn pe, sng sgt mmbuatnye. Anak2 mommy tak berapa suka makan makanan yg ada salut kelapa so depa makan camtu aje.
Jom kita mengukus......
Kaswi Pandan
Bhn:
3cwn tepung gandum
1 1/2cwn gula (boleh suaikan rasa, tmbh atau kurangkan)
4 3/4cwn air daun pandan (blend 2-3helai daun pandan bersama2 air or guna pandan paste)
1 1/2sdb air kapur (kuih ni kne ada rasa ke-kapuran-nye..)
Kelapa parut (secukupnya) + garam (di sini cuma guna kelapa kering)
Cara:
1. Panaskan kukusan. Sediakn loyang (kukus mommy kecik, cuma muat loyang 8in je).
2. Gaul rata ke semua bhn dalm satu bekas then tapiskan ke dlm loyang tadi.
3. Kukus smpai kental then sejukkan. Kuih ni cantik kalo dipotong masa betul2 sejuk.
No comments:
Post a Comment