Tuesday, October 11, 2011

Sweet Cinnamon Plait

Satu lagi versi doh manis tp kali ni mommy buat plait, sprinkle dgn campuran gula & serbuk kulit kayu manis. Very light menu for breakfast or tea time. Kalau dh namanya tekak org Melayu..mmm...cicah dgn teh O pun jadikkk.... :)

Jom  meroti lagi!

Sweet Cinnamon Plait


Bhn:
1/2 daripada Sweet Dough
sprinkle:
1-2sdt serbuk kulit kayu manis (cinnamon)
2-3sdb gula
glaze:
sedikit egg wash

Cara:
1.Campurkan bhn2 sprinkle.
2. Atas permukaan bertepung sket, letakkn doh & tumbuk2 sket doh tu. Bahagikan kepada 2 bhg (terpulang kepada saiz yg nak dibuat). Ambil 1 bhg dan bahagikan lagi kepada 3bhg. Rollkn dgn tangan supaya ketiga2 bhg tu jadi memanjang (sama panjang). Letakkan di atas loyang pembakar (gris sket). Cantumkan satu hujung utk ketiga2 bahagian (anggap ianya bhg atas) - tekan2 skt supaya melekat. Start drpd bgh atas tu, buat plait (dandan) - exactly mcm kita dandan rambut tu kan. Buat smpai bwh (hujung lg satu yg tak dicantum).
3. Dh siap buat plait, glaze dgn egg wash dan sprinkle dgn bhn2 sprinkle - keseluruhan doh. Biar ia naik sekali ganda lgi.
4. Bakar dlm preheated oven, 200C. Bila dh keperangan, tutup api & blh aje nk makan tgh2 suam2 panas sket.
bentuk "plait"nya

2 comments:

  1. wah rajinnya mommy meroti...:)

    ReplyDelete
  2. bkn rajin mana pun Q, tp kene wat utk lunch boxes lima anak heeeeeeee...

    ReplyDelete