Untuk tea loaf kali ni, mommy guna doh >> SWEET DOUGH. Roti ni sgt lembut especially after bwk kuar dr oven & sgt2 ngam makan dgn teh/kopi O panas! Utk menggalakkan anak2 mkn, mommy tmbh choc chips & kismis plus sdkt nuts (sbb depa xsuka nut).
Jom merotiiii...........
Bhn:
Sweet Dough --> klik sini .
Sedikit telur utk egg wash
1/3 cwn Choc chips
1/4 cwn kismis
sedikit nuts
Cara:
1. Guna 1/4 aje daripada doh (kalau loaf pan besar, amik lebih sket - ikut saiz pan le yer). Yg lain boleh simpan dlm fridge balik.
2. Biasanya kalo nk buat mixed fruit tea loaf, kita kene masukkan buah2an masa breadmachine menguli tu tp kali ni mommy pakai buat je letak buah2an dibwh loaf.
3. Amik choc chips dan uli skejap bersama doh (at least dia masuk ke dlm). Then bentukan doh spt bentuk loaf. Griskan loan pan. Taburkan buah2 ke atas loaf kemudian letakkan doh dlm pan tu. Then sapukan egg wash. Tutup loaf pan dgn tea towel (atau cling foil) smpai doh naik double in saiz.
4. Bila dh naik, sapukan lg dgn egg wash. Bakar dlm preheated oven 190C hgg brown (dlm 25-30min). Bila dh brown, tutup api & bw keluar dr oven.
No comments:
Post a Comment