Thursday, October 13, 2011

Mini Cinnamon Roll

Lagi koleksi rolls! Sbenarnya mmg selalu sgt buat tp kali ni je ada kelapangan rolls/bread/buns mommy berposing :)

Mommy ni mmg suka ngan cinnamon sampai tak pernah tak de dlm stok. Kalo wat bread, rolls & buns; mesti nk selit2kn cinnamon sket :)
Hat yg ni mommy wat mini cinnamon roll utk sng anak2 terus ngap sbijik heheh. Depa bwk bekal gi skolah so bila wat mini2 sng ler nk bwk & makan.

Kredit buat madam Yani of MyR for the recipe. Pelbagai resipi cinnamon roll mommy dh buat & ni ler salah satunye. Thx so much Yani...mmmuah! Tp mommy ubah2 sket ikut kesesuaian esp saiznye and mommy tak letak icing (xder icing pun dh ummp!)...plus mommy guna bread machine sbb masa itu sentiasa ibarat platinum!--- xleh sia2kan, let the machine do it!

Jom merotiii...........lagi!

Mini Cinnamon Roll


Bhn:
300g tpg roti
50g butter
1bj telur
50g gula halus
100g susu segar (timbang lagi tepat, atau guna 100ml spt resipi asal)
8g instant yeast
1sdt garam

Inti:
3sdt serbuk cinnamon
3-4sdb gula
1-2sbd butter
1/3 cwn sultanas
sedikit kekacang

Glaze:
sedikit susu+air
Cara:
1. Masukkan kesemua bhn ke dalam bread machine. On dgn dough setting.
2. Bila dh siap uli, bwk keluar dr mesin, letak di atas alas bertepung sket. Tumbuk2 utk keluarkn angin. Buat bentuk bola besar, letak dlm satu bekas & ditutup dgn tea towel/cling foil & rehatkan dlm 10min.
3.Utk saiz mini, rasenye dpt dlm 20-25bj (tak kira la plak...). So lepas rehatkn tu, bahagikan doh dlm 3bhg. Ambik 1 bhg, canaikan (biar jadi bentuk square) then letakkn bhn2 inti ke serata permukaan doh. Then gulung smpai hujung & kerat la ikut saiz yg kita nak. Dh siap potong, letak setiap satu ke atas .... Buat lah yg sama pd baki doh yg ada ( Kalau tak nak buat, baki doh boleh disimpan ke dalam peti ais (letak dlm bekas tertutup) - mommy kdg2 simpan smpai smggu).
5. Glazekn doh. Rehatkan lg doh td tu smpai ia naik skali ganda  - mmg nmpk rolls tu cam gebuuuu aje...dlm 40-50min (ikut cuaca.). Bila dh cukup naik, glazekn sdikit lagi.
6. Kemudian bakar dlm preheated oven, 180C dlm 12-15min. Bila dh keperangan tu means dh ready. Siap utk dihidang :)

No comments:

Post a Comment