Very simple menu for tea time or supper.
Jom.....buat puding...
Puding Coklat dengan Aiskrim
Puding panas + aiskrim sejuk...mmm... |
Bhn:
160g coklat masakan
100g butter
2bj telur + 2bj telur (ambil yolksnye jer)
4sdb gula (kurangkn jika nak kurang manis --- sbb aiskrim dh maniskan...)
2sdb tepung
4cwn ramekin (saiz 200ml)
4 scoop aiskrim perisa vanila
sos coklat (boleh beli kt kedai - sos utk aiskrim, blh tukar perisa lain jika suka)
sedikit minyak utk melengser ramekin
sedikit gula utk menyalut ramekin
Cara:
1. Panaskan oven 170C - 175C.
2.Dlm satu bekas, cairkan coklat & butter dlm microwave.
3. Dlm bekas lain, pukul (guna whisk) bersama telur, telur kuning & gula. Bila dh agak kembang, campurkan tepung dan campuran coklat tadi. Gaul rata. Adunan puding siap.
4. Lengserkan ramekin dgn myk dan salurkan gula (biar rata). Kemudian isikan setiap ramekin dgn adunan td, separuh penuh.
5. Bakar selama lebih kurang 20min. Bila dh masak, bwk keluar dr oven & masa panas2 tu letak 1 scoop aiskrim di atasnya, tuang sos coklat & boleh terus dihidang. Sedap dimakan masa puding masih panas2.
No comments:
Post a Comment