Thursday, August 9, 2012

Almaraz Nasi Biryani Ekstrem


AsSalam...

Mommy sebetulnya dah try masak bermacam2 jenis resipi nasi biryani since bujang2an dulu.
Terus terang la ye, mom tak berapa boleh GO sgt dgn biryani but my darling IS.
Pasukan mom pun yer la gak esp Mr Arish....so tu sbb mom terus mencari kelainan rasa nasi biryani.

But this one, my own style. Carca marba dgn 1001 macam & style masakan biryani, I come up with a simple one but still....ummm....not bad!
Why EKSTREM?....sbb kalernye aje ler :D....warna mmg memainkn peranan besar dalam makanan so why not skali skala makan nasi yg terang benderang kalernye :)....

Jommmm...ekstrem!

Bhn A:
1/2 ekor ayam, potong kecil2
1sdt lada sulah
sedikit garam
2sdb minyak sapi
1sdb minyak pure virgin olive

Bhn B:
1bj bawang besar, potong dadu

Bhn C:
1bj bawang besar, potong dadu
2-3sdb rempah kari ayam + 2sdb air
1sdt serbuk cili (nak pedas tambah lagi)
2bj buah tomato, potong dadu
2-3sdb sos tomato
2sdb plain or natural or greek yoghurt
garam & gula secukup rasa (tak perlu masin sgt)

Bhn D:
4cwn beras basmathi
1sdb pure virgin olive oil
1sdt jintan manis
garam secukupnya (nasi biar ada rasa masin sket)
air secukupnya

--------
sedikit daun ketumbar
sedikit daun pudina
kismis secukupnya
1-2sdb air atau susu segar
pewarna kuning* & merah
*pewarna kuning ni boleh aje digantikan dgn saffron yg rendam dlm air sket. but since saffron ni mahalllllll ssgt and what we need is only the colour so guna pewarna aje la labuuuu...
--- saffron mom kt dapur simpan dulu noooo hehheeh

Cara:
1. Sediakan A:
- Perap ayam dgn lada sulah & garam, dalam 10-15min.
- Panaskan kedua2 jenis minyak dlm kuali then gorengkan ayam smpai 1/2 masak. Angkat & toskan. Siap.

2. Sediakan B:
- Guna kuali yg sama, tumis bawang smpai hmpir kekuningan. Angkat. Siap.

3. Sediakan C:
- Guna kuali yg sama, tumis bawang smpai naik bau.
- Masukkan pes kari tadi (yg dicampur air tadi) & cili. Kacau2 then masukkan tomato, sos tomato & yoghurt. Kacau lagi.
- Then perisakan dgn garam (sikit aje) & gula, lepas tu baru masukkan ayam yg dah digoreng 1/2 masak tadi.
- Terus kacau dalam 1min (supaya kuah & ayam mesra sket) then tutup api. Siap.
Nota: Diperingkat ni, pes biryani ni berkuah sket tp x ler byk sgt kuahnya..pekat2 gitu. JANGAN masak smpai kering sbb hanya perlukan ayam 3/4masak aje.

4. Sediakan D:
- Cuci beras basmathi, rendam dalam 15-20min atau hgga 30min (utk bagi beras memanjang). Then toskan.
- Dlm satu periuk, letakkan beras beserta air. Air tak perlu sukat, just make sure melebihi tahap beras sbb nanti kita cuma nak masak beras 1/2 cook aje. Masukkan sekali olive oil & jintan & garam. Nasi kena ada rasa masinnya (tp jgn terlebih pulak).
- Masakkan beras smpai 1/2 cooked. Mcm mana nk tau 1/2 cooked? Caranya, ambil sdkt beras tu & picit2kan. kalau rapuh, dia pecah2 bila ditekan, then it's ready - tutup api. Toskan. Siap.

5. Cara memasak, samada atas dapur atau rice cooker, gives almost similar results.
- Either way, masukkan ke semua biryani ayam tadi. Ratakan ayam, pastikan ayam tu menutupi bahagian dasar periuk/cooker (supaya beras tak jatuh ke bwh). Yg kita ndak, kuah & ayam biryani aje pada bhg bwh.
- Then taburkan daun ketumbar & pudina (potong pendek2 sket).
- Then taburkan 1/2 drpd bwg goreng (just ambil sket aje).
- Then letakkan beras. Ratakan.
- Akhir sekali taburkan baki bwg goreng & kismis, ratakan.
- titikkan pewarna merah & kuning; lebih sket supaya nmpk ekstrem sket. Kemudian amik 1-2sdb air/susu segar, tuang ke serata atas permukaan beras tu. Pastu mula masak.

--> Kalau masak atas dapur, guna api kecil sket. Nasi akan masak bila ada bau semerbak kt dapur. Boleh cek by picit2 sket nasi. InsyaAllah akan masak sebaiknya.
--> Kalau masak dgn rice cooker, just tekan ON aje ler. Some type of rice cooker mgkn masak longer so kene cek la gak or kalau tak ayam rentong kt bwh. Lagi pun beras basmathi yg dh masak 1/2 cooked tu sbnrnya masak tak lama sgt. Wap dr kuah & ayam biryani pun dh mampu memasakkannye so api kecil diperlukan pd certain tahap. (Mom lebih prefer masak atas api, boleh control api dr kecik ke kecik sket lagi ke..gitu la). 

- Bila dh masak, tutup api & gemburkan supaya ayam bergaul mesra dgn nasi serta warna2 tadi dicampur-gaulkan.

Selamat mencuba!

rupa nasi setelah just cooked & digembur2kan. still dlm periuk ni

No comments:

Post a Comment