This one asalnya adalah biskut kelapa delima dari CMG. But since mom tak guna glace cherry sbb anak2 tak suker so xder ler nmpk delimanye ye.
Biskut Kelapa (Delima)
-dari CMG (mom just c&p je ni)
Bhn A (disatu & ayakkan):
25 g tepung jagung
150 g tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
---------------------
125 g gula aising
75 g kelapa kering, dikisar halus
25 g serbuk badam *mom buat sampai 50g
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji) *stok kt rmh mom cuma ada yg 70g sbji
1/2 camca teh esen vanilla
155 g mentega
UNTUK HIASAN:-
Ceri merah, didadu kecil *mom tukar dgn 100 & 1000's dan choc rice
Kelapa kering
Kuning telur, untuk sapuan
Cara-cara
- Satukan kelapa kering yang dikisar dan serbuk badam bersama2 tepung tadi. Ketepikan.
- Pukul telur, gula aising dan esen vanilla hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul perlahan. Pada peringkat ini adunan akan berupa seakan2 serbuk roti.
- Masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan tadi menjadi doh yang lembut. Bulat2kan doh dan tutup dengan tuala lembap.
- Canai doh setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran dan susuh dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur, letak satu potongan kecil ceri dan tabur dengan kelapa kering. Buat hingga habis.
- Bakar dalam (preheated) oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan biskut atas jaringan hingga betul2 sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment