Kali ni mom nak share simple but adorable recipe dari k Asma of MyR. Thanks k Asma!
Very sempoi and mmg sedap pun yer. Kali ni mom buat versi berkuah sket sbb pasukan mom suka makan yg ada gravy & tak brp like yg kering2 so..jalannn.
Jomm....kandar!
Daging Kandar (ni versi berkuah sket)
- diolah dari resipi kasma (MyR)
Bhn:
400g daging
bhn tumbuk:
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
bhn pes:
2 sdb (mumbung) serbuk kari daging
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
*mom tambah 2sdb air rebusan daging
bhn tumis:
1 labu bawang besar, hiris2
1 ulas bawang putih, , hiris2
Kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari (omit sbb no stock!)
--------------------
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Daging dibersihkan, dihiris dan direbus (mom lebihkan sket air rebusan).
2. Tumiskan bhn2 tumishingga naik bau.
3. Campurkan bhn2 tumbuk serta daun kari. Kacau2.
4. Then masukkan Kemudian masukkan bhn2 pes. Kacau rata kemudian masukkan daging dan air rebusannya.
5. Perisakan dgn garam dan gula, kacau2 lagi hgg memekat but still ada kuah. Siap.
Masakan ni sesuai dimakan dengan nasi dan roti.
No comments:
Post a Comment