Friday, August 10, 2012

Daging Kandar


Kali ni mom nak share simple but adorable recipe dari k Asma of MyR. Thanks k Asma!
Very sempoi and mmg sedap pun yer. Kali ni mom buat versi berkuah sket sbb pasukan mom suka makan yg ada gravy & tak brp like yg kering2 so..jalannn.

Jomm....kandar!

Daging Kandar (ni versi berkuah sket)
diolah dari resipi kasma (MyR)

Bhn:
400g daging

bhn tumbuk:
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia

bhn pes:
2 sdb (mumbung) serbuk kari daging
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
*mom tambah 2sdb air rebusan daging

bhn tumis:
1 labu bawang besar, hiris2
1 ulas bawang putih, , hiris2 
Kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari (omit sbb no stock!)
--------------------
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Daging dibersihkan, dihiris dan direbus (mom lebihkan sket air rebusan).
2. Tumiskan bhn2 tumishingga naik bau.
3. Campurkan bhn2 tumbuk serta daun kari. Kacau2.
4. Then masukkan Kemudian masukkan bhn2 pes. Kacau rata kemudian masukkan daging dan air rebusannya.
5. Perisakan dgn garam dan gula, kacau2 lagi hgg memekat but still ada kuah. Siap.

Masakan ni sesuai dimakan dengan nasi dan roti.



No comments:

Post a Comment