Saturday, August 11, 2012

Almaraz Grilled Rica-Rica


AsSalam

Mom belum lagi rupanya share resipi ni. Mgkn ada yg dah pernah cuba kan?
Pada yg belum, jom kita masak cara negeri seberang nun.

Hat yg ni mommy buat versi tak guna belacan sbb alaaaahai....my darling tak boleh la plak skrg ni makan belacan, alergic masih kuat so mom berkorban lah supaya dia pun leh makan kan...Anyway, it turned to be NOT bad at all...this kind of taste pun much2 ok dah.
So, sesapa yg alah  belacan, not a problem, still boleh rica-rica heeee...

Jom....rica-rica!




Bahan:
1/2 ekor ayam, potong ikut saiz yg disukai
1 sdb jus limau nipis
1 sdt garam
3sdb minyak olive oil (nak guna myk masak pun ok but kene kurangkan sket lah)
1/4cwn air (kalau nk lebih kuah, adjust2 le yer)

Bahan kisar:
4-7tangkai cili kering 
(nota: biasanye resipi ni guna gabungan cili merah & cili api & sgt pedas tp mom buat tahap pedas mom aje so guna cili kering)
1 ulas bwg merah (besar - kt sini ada bwg merah gedabak2 so adjust2 le kalau guna hat yg kecik2 tu)
3 ulas bwg putih
1/2 in halia
3-4biji buah tomato
garam & gula secukup rasa
(nota: masakan ni ada guna sedikit belacan so masukkan skali kalau ndak - lebih sedap guna belacan goreng 

Cara:
1. Lumur ayam dengan air limau nipis dan garam, hingga rata. Perap sekejap.
2. Panaskan minyak, tumis bhn kisar hingga naik bau.
3. Masukkan ayam, kacau rata.
4. Tuang air, masak hingga ayam empuk dan kuah kering. Angkat.
Ni bab bakar-membakar. Just nk bagi permukaan ayam tu cam rangup2 sket esp bhg yg ada kulit.
Tak nak grill pun ok, boleh terus makan but mom prefer hat yg grill - lg umpph rasenye.
5. So grill kan ler ayam smpai nmpk cam kering (bubuh sket kuah pd ayam masa meng-grill tu). Then angkat.

Cara hidangan: Ayam yg dah di-grill dan diletak dalam bekas tadi dituangkan dgn lebihan kuah masa memasak ayam tadi kan. Then taburkn dgn sedikit potongan daun ketumbar.
Mmg yummmmmmmmmm............ makan ngan nasi panas2!



No comments:

Post a Comment