Sementara daging rusa 2kg yang darling beli ada dalam frezer tu, baik masak cpt2 kan...supaya rasa "segar"nya tak hilang.
My entire family's favourite is goreng kunyit aje tp masak kicap or dendeng berkuah sket pun laku jugek :).
Anyway, today mom nak start dengan goreng kunyit aje. Simplicity is the best policy in the kitchen yet with outstanding taste!
Jommm.....menggoreng!
Bhn:
300-400g daging rusa
1-1 1/2sdb serbuk kunyit (mom suka letak lebih sikit kunyit boleh mengurangkan rasa hanyir serta kalori daging)
1bj bawang besar - potong bulat2
garam secukup rasa
Cili hijau - potong serong (optional)
2-3sdb extra virgin olive oil
Cara:
1. Daging dipotong kecil2, dicuci (mom cuci lama sikit sebab lebih baunya berbanding lembu) dan ditos. Sediakan satu pot sederhana saiznya, masukkan daging beserta kunyit dan garam. Gaul rata. Panaskn atas api. Tak perlu air sbb air daging sudah memadai. Masakkan daging sampai hmpir kering, sambil2 tu kacau2 ler yer.
2. Bila dah hampir kering, tolak ke tepi daging untuk clearkn bahagian tengah pot. Kecilkan api kemudian tuangkan minyak olive. Bila myk dah panas sikit, baru kacau rata daging dalam pot. Ni kire part menggoreng dlm pot lah ye. Boleh kuatkn sket api (medium), sambil tu kacau2, jgn terus tggal. Mom guna tefal so mom guna ladle kayu utk mengacau daging. Agak2 dh garing masukkan hirisan bawang bulat (plus hirisan cili hijau, jika guna), kacau2 skjp kemudian tutup api.
Siap untuk dihidang!
No comments:
Post a Comment