This is the modified version of the recipe. Mom panggil puding karamel kastad. Credit to Firasyira of MyR :) yang sudi berkongsi resipi atas nama Puding Karamel Tanpa Telur. Utk resipi asal, sila cek di Firasyara_MyR yer...
Puding Karamel Kastad
olahan dari sumber: Firasyira of MyR
Bhn:
Utk karamel:
5sdb gula
2sdb air + 2sdb extra
Puding:
Bhn A:
7g serbuk agar-agar
3 1/2cwn air
1/2cwn gula
Bhn B:
385g susu cair
2 sdb tepung kastard
1 sdt vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan gula bersama 2sdb air. Bila kekuningan, tambah lg 2sdb gula. Kacau2, bila gula larut then tutup api. Tuang karamel dalam acuan puding, samada satu bekas besar atau bekas kecil2 like ramekin. Karamel siap.
2. Panaskan bhn2 A dalam satu periuk. Bila dh mendidih, perlahankan api sikit dan masukkan bahan B. Sambil tu kacau2 sampai bahan2 rata serta sedikit pekat. Tutup api. Tuang adunan ke dalam acuan puding berisi gula hangus tadi.
3. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik sebelum disejukkan dalam peti ais.
1. Panaskan gula bersama 2sdb air. Bila kekuningan, tambah lg 2sdb gula. Kacau2, bila gula larut then tutup api. Tuang karamel dalam acuan puding, samada satu bekas besar atau bekas kecil2 like ramekin. Karamel siap.
2. Panaskan bhn2 A dalam satu periuk. Bila dh mendidih, perlahankan api sikit dan masukkan bahan B. Sambil tu kacau2 sampai bahan2 rata serta sedikit pekat. Tutup api. Tuang adunan ke dalam acuan puding berisi gula hangus tadi.
3. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik sebelum disejukkan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment