Telur bungkus ni mmg mcm2 inti leh boh kan...Kali ni mommy wat inti cendawan, tp mommy masukkan sket ayam cincang. Very quick & easy recipe!
Jom ler kita bungkus telur.......
Almaraz Telur Bungkus Cendawan
Bhn2:
2 bj telur, dipukul dgn garfu bersama secubit garam
inti:
3 sdb ayam cincang, kacau2 bersama sedikit serbuk lada sulah
2 ulas bwg putih, cincang
4-6 ketul button mushroom, hiris nipis2 (kalau saiz besar, kurangkan ke 2-3bj)
1/2 (setengah) sdt sos tiram
1/2 (setengah) sdt serbuk cili / paprika
garam & gula secukup rasa
1 sdb olive oil
Cara:
1. Panaskan 1/2 (setengah) sdb myk olive dlm non-stick frying pan. Tumis bwg putih hgga naik bau then mskkan serbuk cili & kacau2. Then masukkan pulak ayam cincang, sentiasa kacau. Tmbh cendawan, sos tiram dan perisakan dgn garam & gula. kacau2 hgga masak. Tutup api dan ketepikan.
2. Panaskan baki myk olive dlm non-stick frying pan dgn api sederhana...(yg leper, saiz 23cm). Masukkan telur & biar ia meliputi kesemua permukaan kuali, masak dgn api kecil. Biarkan dlm 5-10saat then letak ke semua inti cendawan td kt tgh2 telur . Lipat smua bhg tepi ke dalam utk membentuk segiempat sama. Biarkn lg dlm 5 saat then tutup api. Sediakan piring leper, tekup telur dan hati2 terbalikkn kuali. Siap!
No comments:
Post a Comment