Wednesday, January 12, 2011

Nak tau camner nk letak FAVICON?

Ni mommy nak share la sket, 1 antara puluhan ratus cara2 nk edit/make-up/enhance & etc blog kita kan... Buat julung2 kalinya, mommy ada extra time so leh lar share caner nk letak imej kt nama blog kita, atau dipanggey FAVICON.  Pd yg dah tau cara2nye, leh lar skip part ni eks! Pd yg lom tau & kene lak berminat nk play around with this icon thing, come, do join me!

Apa dia FAVICON?
...haaa...cam mommy punya blog ni kan, ada icon kek dgn lilin menyala2 kt sebelah nama blog mommy, My Kitchen Diary (tab header tu ler; atau pada bookmark menu, pun ada kuor imej kek. kalo tak kuar huruf B kaler putih&oren tu kan).

Hat yg ni my pearl, Batrisyia yg dok sibuk2 explore sana-sini. Maklumlah anak dara remaja, byk ler nk explore itu ini tuk blog dia tuh. Mommy ni, nak masukkan entri kt blog pun terkejor2 heheheh....

Explore pny explore, dia jumpa kt blog Hanna. Dia wat mcm2 tutorial tuk make-up kan blog. Sonok wat edit mengedit ni, especially guna html code. Mommy kat sekolah pun byk main2 dgn programming language so tu yg sekalik jln dgn prog html kt blog ni hikhikhikhik. Ilmu gak kan, tak rugi belajar, tak gitu?

Sesapa pny byk masa, leh lar blajar kt blog Hanna. Anyway, thanx dik Hanna, mommy dpt wat imej kek tu hehhehe...byk lg yg lelain nk wat tp mmmm....masa tu agak limited. InsyaAllah, slow2 akan menyusul..

Klik blog Hanna tuk blajo wat favicon. Untuk wat hat2 yg lain, juz click menu Tutorial kt page dia tu...berderet2 tutorial ada :)

Selamat ber-tutorial!

2 comments:

  1. Salam dear mommy....thank you for sharing the info..i like..

    ReplyDelete
  2. Wsalam k Ham........welcome2! Thx sbb suker hikhikhik

    ReplyDelete