Wednesday, January 26, 2011

Crinckle cookies

Ni kalo tuk jajan mmg sesuai ler...bdk2 kan suker choc2 ni. Mommy dpt dr JoyofBaking. Very simple cookie tp bley jd kegemaran anak2. Sekut ni mommy kurangkan gula icing sbb manissssss sgt la plak. Bentuk pun mommy leperkan sket cam wat choc chips tu...and kids love it! Anyway, since all my kids tu sukerrrr sgt MAKAN, this one is the alternative to choc chips yg selalu mommy wat.

Jom bake!

Crinckle Cookies (JoyOfBaking)


Bhn:
4 sdb unsalted butter
225g coklat masakan, hiris kasar2
1/2 (setengah) cwn gula (mommy boh tak smpai stgh cwn)
2bj telur
2sdt ekstrak vanila (mommy guna esen vanila je)
1 1/2 cwn tepung serba-guna
1/4 (satu perempat) sdt garam
1/2 (setengah) sdt serbuk penaik

topping: gula icing secukupnya

Cara:
1.Cairkan coklat masakan & butter (guna double boil, tp mommy guna m/wave aje).
2. Dlm satu bekas, pukul telur & gula hgga tebal dan halus. Kemudian, sambil pukul tmbh vanila. Dh sebati, tmbhkan campuran coklat yg dh dicairkan td, hanya dikacau2 aje.
3. Dlm bekas lain, ayak bersama tepung, garam & serbuk penaik. Kemudian tuangkan adunan coklat ke dlm bekas adunan tepung, kacau sebati. Tutup bekas dgn plastic wrap, sejukkan dlm fridge dlm 4jam atau semalaman (mommy ngadunnye mlm2 sblm tdo so sng ler sok pagi mommy bake jer).
4. Utk bakar: Panaskan oven dlm 170C. Bentukkan adunan jadi bola, saiz yg dicadangkan 1in tp mommy wat kecik sket (agak2 le yer). Pas siap satu bola, golek2kan ia dlm bekas berisi gula icing. Golek2kan until dia jd putih pastu letak atas dulang pembakar (hat yg ni, mommy tak salutkan smpai putih sbb ngeri sket dgn kemanisannye. aceli, tak manis sgt pun dh sedap cookie ni...). Jarakkan setiap satu cookie, sbb nnt dia akn mmbesar (dulang pembakar mommy alas ngan alumunium foil).
Note: masa mmbuatnye, adunan mgkn akn lembik balik so masa nunggu batch dlm oven, keep adunan selebihnya tu dlm fridge. sbb kalo lembik nnt susah nk wat bebola nnt.
5. Bakar dlm tak smpai 10min per batch. Cookie ni cam choc chips gak,tanda dh masaknye ialah keras di tepi lembut di tgh. Bila kita set aside lps bwk kuar dr oven, dia akn mengeras sdiri. Kalau dibiarkan ia keras di tgh masa dlm oven, cookie akn jadi terlalu kering.

Kalau tgk gambar kt JoyOfBaking tuh, mmg tebal icing sugarnya, rupa pun cantik! mommy dh try satu batch camtuh tp mak oiii.....xlarat nk telan! manissss.....Tapi...terpulang ler pada u all nk kan camner yer...

No comments:

Post a Comment