Mommy biasanye masak rendang pedas perak (my bonda, of course!) pny style...samada ayam or daging. Kdg2 cuba rendang style sejagat ni, best gak..ade le kelainan sket kan, idak ler monotonous je rasanye.
Hat yg ni mommy amik resepi Melati dr MyResepi. Boleh tahan jugek rasenye! Thx melati for sharing recipe. Sukatan bhn2 tu mommy ikut jumlah berat daging yg mommy ada dlm esbok, so kire anggarannye je ler, pandai2 le adjust. Bhn2 smua tetap sama ngan Melati tp style masak je berbeza hehehe.Utk tgk bhn2 & cara2 sepenuhnya dr Melati, leh lar jenguk MyR yek...
Ok jom! Jom kita masak itu rendang lah!
Rendang Daging (Melati dr MyResepi)
Bhn:
1/2 (setengah) kg daging, potong kecik2 mcm biasa
2 sdb serbuk rempah kurma
2 sdb kerisik
1/2 (setengah) biji santan
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa
bhn hiris:
1-2 helai daun limau purut
1/2 (setengah) helai daun kunyit
bhn2 kisar:
1 ulas bwg merah (besar)
3 ulas bwg putih
3 btg serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
3-4 biji cili kering (cam biasa, level pedas mommy takat ni je ler...jika nk pedas lg, tmbh lg ler cili)
minyak secukupnya utk menumis
Cara:
1. Panaskan myk dlm non-stick sauce-pan dn tumis bhn2 kisar hgga naik bau. Then tmbh rempah kurma & kacau2 hgga naik bau lagi.
2. Pastu masukkan daging, kacau2 then masukkan santan. Masak dgn api sederhana hgga daging empuk sket tmbhkan garam, gula & air asam jawa. Kacau2 lagi kemudian masukkan kerisik dan akhir sekali bhn2 hirisan. Masak hgga daging betul2 empuk. Siap utk dihidang!
No comments:
Post a Comment