Ni adalah antara resipi salah satu masakan yg dh lama terperap dlm lappy mommy. Save punya save, terus lupa! Tgk date kat file tu..dari last aug lg!
Mommy dpt resipi ni dr buku resipi lea & perrins. Nak pelbagaikan resipi menggoreng ayam katakan...terai ler yg ni. Bley tahan gak rasanya tp yg tak bestnya, warga rumahnya ni tak berapa pehem sgt ler nk cicah ayam ngan sos pencicah heheehheh...mind set dh kepada ikan bakar & air asam/sos pencicah, tp bila pekena ayam & sos, cam pelik je ler pulak! Mommy ni suka meng-explore so, ni kira experimental je lar.
Anyway, sesapa yg ndakkan kelainan, bley kot mencuba, pe salahnye kan...? Ni mommy copy bulat2 sukatannya dlm buku resipi tu, pd yg nak masak sikit, dipersilakan meng-adjust2.
Gambaq sos xder la plak, tak hingat samada xsnap atau ter-delete ke pe ke...
Jom kita menggoreng2 kat dapur, jom!
Inche Kabin a.k.a. Ayam Goreng Nyonya
Bhn:
1 1/2kg ayam, potong 16
bhn perapan:
60ml sos Lea & Perrins
2sdt serbuk cili
1sdt garam & gula
100ml santan kelapa
6 ulas bwg kecil, ditumbuk lumat
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
bhn sos:
4 sdb sos Lea & Perrins
2 sdb gula perang
2 sdb jus limau nipis
1 btg cili merah, dihiris kecil2
3 ulas bwg kecil, dihiris kecils (dadu)
Cara:
1. Gaul rata bhn2 perapan dan masukkan dlm plastik ziplock, bersama ketulan2 ayam (mommy wat sket so muat2 jer satu plastik, kalau 16 ketul mmmm...letak dlm satu bekas besar le jwbnye). Perap sekurang2nya selama 30 minit.
2. Campur & gaul bhn2 utk sos, letak dlm mangkuk & ketepikan.
3. Panaskan myk dlm kuali, goreng hgga keperangan dan kulitnya rangup then angkat. Siap utk dihidang bersama sos pencicah td.
.
No comments:
Post a Comment