Masakan ala pantai timur yg menjadi peberet my darling mmg tak sah kalo tak wat. Mommy jarang masak singgang sbb prefer more to soup. Whatever it is, sup ka, singgang ka, cara memasak amatlah senang. Cuma perlukan byk masa tuk masak daging tu supaya empuk..tulang of course lah will never get tender heheheh
Ok ler...Ni nk share ler singgang tulang mommy. Resipi ni resipi common jer, of course kelantan pny; tp mommy letak je ler ye resipinye...kot2 ada yg tak biasa laks.
Jom......kita wat singgang!
Singgang Tulang
Bhn:
1/2kg tulang lembu, bersih2kan
air secukupnya utk merebus tulang hgga empuk
1 sdt lada hitam (biji)
nota:mommy suka rebus tulang dgn lada hitam, for both soup & singgang, sbb lada hitam leh improve the taste of the meat, plus ada antimicrobial...w/pun xleh significant sgt effectnye, yg penting, rasa daging tu lg umphh..pada tekak mommy la kan :)
3-5 ulas bwg kecil, mayang
3 ulas bwg putih, mayang
2 cm lengkuas, mayang
1 cm halia, mayang
1 sdb ketumbar, tumbuk kasar
2 kpg asam gelugor
2 tangkai cili kering (jenis yg lebar & licin tu, tak pedas hehehh), hiris serong nipis2
garam secukup rasa
air (tambahan) secukupnya
Cara:
1. Rebus tulang tu bersama2 lada hitam, smpai empuk dagingnya. Masa merebus mommy biasakan tutup periuk.
2. Bila dah empuk, tmbh air jika perlu. Then start renehkan singgang. Masukkan kesemua bhn, campak2 jer hehehe...kacau2 dan keep on simmering. Agak2 aroma dah gi merata rumah, kdg2 smpai kuar rumah, kire setel le tu. Tutup api & hidangkan panas2!
nota: tiap kali nk makan, belen singgang dlm periuk better dipanaskan sbb masakan ni sedap dimakan panas2.
even though i'm a kelantanese, this is my first encounter with singgang tulang. definitely a keeper! thanks kak alma.
ReplyDelete