Tuesday, February 28, 2012

Brekky with Apam Lenggang



Apam lenggang???  Anak2 dok pelik. 
Tu lah, mommy jawab. Selama hari ni tau makan aje...bila ckp je nama kuih, bulat besar bijik mata. Sebenarnya mommy pun dh lama carik pancake a.k.a apam lenggang ni. To dek sbb tak pernah serius mencari, tu yang bertangguh2 tu. Jadinya, mmg bdk2 rumah ni tak penah tgk mommy masak apam ni hihihi...saje je nk bagi depa haru sket dengaq namanya tu.
Last2 carik, rupa2nye adaaaa di MyR. Mmg betul lah. Di MyR, macam2 ada!
Thanks to Sofinar, again, for the recipe. Dulu buat Roti Arab lah...dr Sofinar gaks. Toceyyy byk2.


Lempeng atau apam ni fofuler di kalangan org u-ta-gha, as well as the Indians la jugak. Sgt senang mmbuatnye. Masak - gulung - abis segulung. Masak - gulung- abis segulung! Sbb sedap dimakan suam2 panas gitu. Dh sejuk x sedap sgt. 
Bdk2 rumah ni, pelik la plak, tak le brp berkenan tp mkn gak heheh. 
Tp mommy, loike it!


Jom melenggang lenggang kangkung..........
Bhn2:
1 1/2 cawan tepung beras 
1/2 cawan tepung gandum 
1 1/2 sdt yis 
7 sdb gula (kalau nk manis sket, tmbh lg sesudu)
1 cawan air

-------------- 
1 cawan santan 



Cara:
1. Campurkan ke semua bhn2 kecuali santan. Just gaul rata. Perapkan (yg disarankan dlm 2-3jam tp mommy buat hampir semalaman).
2. Panaskan kuali non-stick. Sementara tu, campur gaulkn santan dlm adunan yg diperap tu. Kacau sebati - no lumps ok?
3. Utk masakkan the 1st apam, mommy boh sket je myk then pastu2 tak yah dah (sebenarnya xyah boh myk pun tak pe tp non-stick mommy tu cap ayam aje, dh bermasalah sket). Amik 1 senduk adunan, tuang di tengah2 kuali pastu pegang pemegang kuali dh lenggang2kan ler supaya semua adunan pi ke serata permukaan kuali - membentuk satu bulatan besar. Masa memasak, guna api perlahan noooo & jgn lupa tutup kuali. Kalau besar saiz kuali, besar le cik apam tu. Dh nampak tepi2nye dh kuning2 gitu, angkat ler. Siap satu then masak le dgn cara yg sama, smpai abis adunan.


Cara hidangan:
Apam ni boleh berbagai bentuk. Dilipat segitiga pun ok, digulung pun boleh, dikatup jadi 1/2 circle pun boleh...apa2 bentuk pun ok, janji, makan pun ok :D, ye dak?
Makan kene masa suam2 panas.
Yg paling bestnya, tepi2nya rangup (garing sbb nipis) and tgh2nye mumbung (membukit sket)...uishh...yummmmmmmmmmmmmm!


Selamat mencuba...


Nota: 
Adunan ni mommy tak letak telur. Sofinar (MyR) cadangkn letak 1 bj telur (masa membancuhnye tu) untuk sesiapa yg TAK ADA kuali non-stick, kalau ada tak payah. Kalau ada non-stick, nk rasa apam lenggang yg ada bubuh telur pun, no hal bubuh ler ...kot2 kempunan laks nk yg ada telur ^__^

No comments:

Post a Comment