mommy prefer telur rebus so xbuat omelette |
Cuma yg frust, putar2 jesmond & wallsend, di asian shop, yg bkn asian shop -- satu pekan xjumpa candle nuts :(... dh xder, nk wat camana kan....
The beauty of laksa sarawak ni, as far as yg mommy tau, ia resembles to nyonya food and cooking. Kalau di Malaysia, candle nuts aje de dlm stok kt dapur sbb mommy suka guna candle nuts dlm masakan gulai lemak (nyonya style).
--- rase mcm nk soh jer my darling posssssss-kn aje candle nut mlm td :D
Anyway, TQ DJ for both the idea and as well as the recipe. For full DJ's recipe, please click >> Laksa Sarawak DJ.
DJ, mommy mintak izin copy-paste aje le recipe DJ kt sini sbb me is running out of time hehhehe. thx again!
Jom....melaksa........:)
Laksa Sarawak (Dayang Jack)
Pes Laksa Sarawak
(anggaran dapat dlm 200g)
Bhn2:
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
10-12 tangkai cili kering*
1 inci lengkuas*
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
3 biji buah keras* [tak jumpa laaa candle nuts kt newcastle ni so mommy skip this one]
2-3 batang serai*
1 inci belacan bakar*
1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
sedikit garam
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
1.Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *. [mommy tumbuk].
suker aroma lesung batu :) |
2.Jintan2, ketumbar dan kacang tanah pun ditumbuk jugak sebelum dicampurkan dgn 1. Mommy campur semua sekali dalam lesung batu like this:
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bhn 2. Perisakan dgn garam & gula, masakkan smpai perang sambil kacau2. Boleh disimpan dlm bekas tertutup (sejukkn dulu) then simpan dlm peti ais. Pes siap! Ni masa tgh menumis pes:
best abt tumbuk, ada kasar2 sket- I like! |
--- pes tu (anggaran DJ - mommy tak dan la plak nk sukat) dpt dlm 200g.
Now, masak the laksa lah plak.
200 g pes laksa
isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus) [mommy just potong kiub]
1/2 kilo udang basah [mommy guna banana prawn, dlm 300g aje sbb bdk2 xmkn udang]
1 bungkus mihun (direndam dan dicelur) [used just half]
4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus) [mommy used 3, hard-boiled]
2 batang serai (diketuk)
200-250 ml santan pekat [mommy used KARA]
garam dan gula secukup rasa
taugeh (dicelur)
sedikit daun ketumbar (diracik)
limau kasturi secukupnya (dibelah dua) [just lime]
Cara:
1. Cuci udang by deveining the prawn (yg tak tau cara2 nk devein tu, click sini).
2. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan air bersama2 dgn udang dan serai smpai udang masak. Kemudian bawak keluar udang dari periuk dan ketepikan.
3. Guna air rebusan tadi utk dijadikan kuah laksa. Masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. (tambah air jika perlu tp mommy tak tambah, 2L is just perfect). Kacau2 then masukkan santan serta perisakan dgn garam & gula. Kuah siap!
Now, turn for sambal. very simple yet umpphhh..
Sambal Udang Kering [sukatan mommy]
6 biji bawang merah**
2 ulas bawang putih **
sedikit belacan bakar **
segenggam udang kering (ditumbuk halus)
3sdb serbuk cili
sedikit air asam jawa
garam dan gula
Cara-cara :
1.Tumbuk bhn2 **.
2.Panaskan kuali. Tumiskan bhn 1. dan serbuk cili smpai pecah minyak. Perisakan dengan garam dan gula serta masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat. Sambal siap!
Penyediaan hidangan:
Sediakan mangkuk. Isikan dgn mihun ke dalam mangkuk then top-kan dgn taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan udang. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan jirisan limau nipis.
Hidangkan bersama2 dgn sambal udang kering.
...the full package :) |
No comments:
Post a Comment