Jommmmm bakar ikan...
almaraz lemon roasted fish
Bhn:
Bhn perap (marinate):
1 sdb stok ayam
2 sdb olive oil
1-2 sdb kicap soya
1 sdb madu
1-2 sdt lada hitam (tumbuk kasar2)
2 ulas bwg putih
1/2 biji lemon - ambil jusnya sahaja
2 ekor ikan (apa2 jenis ikan terpulang..yg ni mommy guna ikan kembung)
1-2 hiris lemon
1 bj tomato - belah wedges
1 bj bwg besar - hiris bulat2
Cara:
1. Gaul rata semua bhn2 perap. Tmbh sedikit air jika nk ada gravy sket2. Garam boleh tmbh jika perlu (mommy letak a dash of it only).
2. Bersihkan ikan kemudian, dlm satu plastik ziplock, masukkan ikan bersama2 bhn2 marinate td. Biar smua bhn marinate digaul rata pada ikan then biarkan ia diperap dlm 30min.
3. Setelah cukup diperap, sediakan roast dish (atau casserole) dan letakkn ikan bersama2 air marinate td. taburkan semua hirisan lemon, tomato dan bawang besar. Boleh juga ditmbah lg bwg putih, jika mahu.
4. Bakar ikan dlm oven hingga masak.
5. Siap utk dimakan bersama2 nasi putih. Ikan ni tak perlu dah air asam sbb dh ada masam2 rasanye. Utk versi pedas, campurkan bhn marinate dgn cili api yg ditumbuk kasar...pandai2 ler adjust-kan ler yer :)
No comments:
Post a Comment