Wednesday, June 30, 2010

almaraz lemon roasted fish

Dah berhari2 asik makan ayam & daging jerk .. kali ni kita switch pada menu ikan bakar. Mommy ni species yg tak suka sangat makan yg pedas2 so menu ikan bakar mommy nampak plain aje tp ada tangy sket pd resipinya. Lagi satu, again, lemon adalah pencetus utama pada resipi ni. Biasanye bakar lemon dgn ayam tp kali ni kita wat kt ikan plak.

Jommmmm bakar ikan...

almaraz lemon roasted fish




Bhn:
Bhn perap (marinate):
1 sdb stok ayam
2 sdb olive oil
1-2 sdb kicap soya
1 sdb madu
1-2 sdt lada hitam (tumbuk kasar2)
2 ulas bwg putih
1/2 biji lemon - ambil jusnya sahaja

2 ekor ikan (apa2 jenis ikan terpulang..yg ni mommy guna ikan kembung)
1-2 hiris  lemon
1 bj tomato - belah wedges
1 bj bwg besar - hiris bulat2

Cara:
1. Gaul rata semua bhn2 perap. Tmbh sedikit air jika nk ada gravy sket2. Garam boleh tmbh jika perlu (mommy letak a dash of it only).
2. Bersihkan ikan kemudian, dlm satu plastik ziplock, masukkan ikan bersama2 bhn2 marinate td. Biar smua bhn marinate digaul rata pada ikan then biarkan ia diperap dlm 30min.
3. Setelah cukup diperap, sediakan roast dish (atau casserole) dan letakkn ikan bersama2 air marinate td. taburkan semua hirisan lemon, tomato dan bawang besar. Boleh juga ditmbah lg bwg putih, jika mahu.
4. Bakar ikan dlm oven hingga masak.
5. Siap utk dimakan bersama2 nasi putih. Ikan ni tak perlu dah air asam sbb dh ada masam2 rasanye. Utk versi pedas, campurkan bhn marinate dgn cili api yg ditumbuk kasar...pandai2 ler adjust-kan ler yer :)

No comments:

Post a Comment