Wednesday, June 30, 2010

almaraz caramalised coconut bun

Ini punya bun adalah klasik pny style tp tak telan dek zaman!
My kids lak surprisingly x brp reti nak makan bun atau kuih-muih tradisi kita ni dgn set2 yg ada kelapa nih. Lima2 anak camtuh! Kalau makan kuih sagu tu, kelapa x mo, kalau makan lepat labu tu, inti kelapa x mo..kdg2 lepat mommy wat tak ber-inti, bbrp ketul je yg berinti tuk mommy & papa mmm..mcm2.
Kali ni mommy wat bun inti kelapa laks. Dohnye? Of course mommy guna cara yg sekelip mata tuuuu heheehhe... iaitu basic no-knead dough. Cuma tmbh inti.

Cara buat inti.
Bhn:
3/4 cwn kelapa parut (atau guna dessicated cocounut)
1/2 cwn gula (sbenarnya mommy agak2 so manisnye tu pandai2 ler adjust yek)
1/2 - 3/4 cwn air (pun agak2, ikut byk mana kelapa tu)
sehelai daun pandan (simpulkan)
sedikit tpg gandum (tuk memekatkan inti, boleh juga guna tpg jagung)

Cara:
1. Buat gula hangus...i.e. hanguskan 2sdb gula dulu dlm kuali yg panas. Dh keperangan & boiling up then tmbh air & extra gula td tu. Kacau2 smpai guna hancur. Then masukkan kelapa, kacau2 pastu masukkan daun pandan & sedikit tepung gandum (dlm 1sdt). Kacau2 lagi smpai ia pekat dn tutup api. Ketepikan smpai ia sejuk. Inti ni leh disimpan dlm bekas tertutup letak dlm fridge (mommy wat awal2 esp dlm Ramadhan...se-tupperware leh tahan more than 3weeks --- silap2 pas ramadhan ada lagi muahahhaha).
2. Doh yg dh ready tu, bahagikn kepada 8-12 bahagian then wat bulat2. Setiap satu masukkan inti kelapa yg dh di-caramalised td tu then letak atas dulang pembakar. Biarkan ia naik dlm 30min. Ini lah hasilnya.....







3. Bila dah naik, sapukan atasnye dgn susu / air / campuran telur+air then boleh tabur sesame seed (mommy xtabur tuk yg ni), then bakar dlm preheated oven...dlm 170C-180C. Bakar xlama, dlm 12min dia dh brown...cam dlm gambar ni.






4. Masa tgh panas2 pas kuar dr oven tu, leh sapu atesnye dgn butter sket then siap tuk dihidangkan....mudah je kannnn ^_*.

Pada yg belum pernah bermain2 dgn doh ni, bila dh mula sekali buat tu, nx2 time sure expert & rolls or buns kat kedai bakery pun xingin nk pandang daaahhh hehhehe...

2 comments:

  1. anak-anak tak suka kelapa? Pelik.. mungkin dah kebaratan kot. Hoho, gurau je.

    sukanya baca mommy bagi resipi. mudah dan sedap. teruskan ye. =)

    Nak lagi banyak komen dan follower blog, ping entri kat facebook =)

    ReplyDelete
  2. kebaratan ni kalo psl mknn mgkn kot sbb nasi dh tak brp! bkn pe, slalunya lunchbox buat mknn yg bkn nasi, cam pasta, bread, pie (supaya sng nk mkn kan)...lama2 depa kurengla kot.

    tima kasih sha! ni resipi2 yg mommy share jenis2 yg cepat, simpel tp ndak la rasa yg umpph gak kan :D

    oo ok2..insyaAllah mommy wat. mommy wat blog ni smbil2 aje - masa tgh tension2 studi tu ke...thnx!

    ReplyDelete