Tuesday, January 4, 2011

Almaraz Schnitzel with Hotdog Bun

Resipi utk chicken schnitzel ni mmg dah merata kat tanah OZ tp mgkn di Malaysia mgkn tak se-fofuler mana. However, ianya surely western food yg boleh dimakan dgn roti atau dijadikan hidangan mcm mkn steak or chicken chop tu...
Untuk my kids' lunch box, mommy prefer to wat ala2 hotdog - so guna hotdog bun la kan, cut the schnitzel into pieces, campur sket ngan salad & tomato dan drizzle ngan tomato sauce & mayo. Roti hotdog tu leh dibeli kt kedai or wat sdiri (ikut kelapangan masa ler kan).

Aceli ni gamba lama...mmg niat dh lama nk sharekan resipi ni kat sini tp simpan punya simpan, terus lupa la plak! Baru2 ni ada buat tp x la plak ambik gambonyer. Dalam gambar lama ni, mommy sekalikan gak hotdog, ni hidangan masa breakfast kalau tak silap. Roti hotdog tu mommy wat sdiri, resipi Yani dr MyResipi....lama dh x dgr khabar briter dr mem ni yerk heheheh...Mommy dh byk kali wat hotdog bun dr Yani ni tp rasenye lom pernah share pic kt MyResipi. W/bgaimana pun, ia mmg sng sgt & tak pernah fail pun mmbuatnye. Tq yer Yani!

Gambo yg mommy tempek ni gambo lama tp resipi tuk schnitzelnye resipi baru. Sbbnye mommy guna nestum crumbs sbb nk perabiskan stok dlm lemari ni haa...(dulu wat sekut raya, ada belen so drpd piuuu ke bin,  baik guna kan...). Pikir puny pikir, timbul idea nk wat schnitzel bersalutkan nestum crumbs...sodap la jugek :)

So, sesapa yg tingin nk try wat schnitzel sdiri, jom follow mommy wat jom!

Almaraz Schnitzel with Hotdog Bun



Untuk buat schnitzel:
300g ayam tanpa tulang (bhg dada, perapkan dlm 10-15 minit dgn sedikit serbuk lada sulah, jintan manis & jintan putih)
1/4 (suku) cwn tpg serbaguna atau gandum
1 bj telur (campur dgn sdkt garam & serbuk lada hitam, dan kacau hgga rata)
1/2 (setengah) cwn nestum crumbs (anggaran; bley gantikan dgn bread crumbs atau cornflake crumbs)
1/2 (setengah) sdb olive oil

bhn2 lain:
hotdog bun secukupnya, dlm 4-6 ketul
daun salad secukupnya, hiris kecik2 sket
bwg besar, hiris bulat2 (optional)
sos barbeque / tomato / mayonis (ikut pilihan hati hehhehe..)

Cara wat schnitzel:
1. Potong nipis dada ayam, blh dpt dlm 2 ke 3 keping gitu. Pastu guna alu lesung batu tu (atau pestle), ketuk2 sket kepingan tu smpai dia jd nipis...agak2 dlm 1/2cm.
2. Sediakan tiga bekas. Satu utk tepung. Satu utk telur tadi. Satu lagi utk breadcrumbs.
3. Panaskan non-stick fry pan (saiz besar) dgn butter, guna api kecil je tau...Saiz besar sbb tuk masak sekaligus, sng citer.
4. Utk goreng ayam tu, mula2 celup sekeping ayam dlm tepung, kemudian celup dlm telur pastu plak dlm breadcrumbs. Pastikan semua bhg disaluti dgn breadcrumbs lah yer...Pastu letak dlm satu bekas leper. Then wat hat yg satu lagi or hgga habis.
5. Bila butter berbuih2 means dh panas le tu then leh lar gorengkan semua kepingan ayam tu. Bila dh keperangan means dh ready so balikkan ler. Bila dua2 bhg atas & bwh dh perang, tutup api & angkat.
6. Guna gunting, gunting kecik2 schnitzel tu. Ambil hotdog bun, belah di tengah2nya tu, masukkan sayur2 td then hirisan2 schnitzel, secukupnya. Pastu, drizzle kan dgn sos barbeque atau tomato atau mayo..ikut selera tekak msg2 le yer :).  Siap utk dihidang atau dijadikan lunch box utk anak2 ke sekolah atau tuk hidangan picnic & etc.

Kalau nk serve schnitzel tu saja (tanpa hotdog bun), tak perlu potong kecik2 lah. Sediakan salad, corn kernel, dressings (mayo+tomato sos+jus lemon) & steamed broccoli. Cara plating: Letakkan 1 kpg schnitzel dlm satu pinggan lebar, di tepinye letakkan salad, broc & corn kernel serta sesudu makan dressing. Siap utk dihidangkan!

2 comments:

  1. iskk.. macam sedap je.. tetiba terus rasa macam lapar.. :)

    ReplyDelete
  2. Han, ekekekeke...xder stok la ni, kalo ada leh mkn sama2 hihihihi

    ReplyDelete