Wednesday, February 8, 2012

Mint-filling Rice Rolls



Bhn:
Inti:
50g glass nooddle, lembutkn dlm air panas & toskan
200g isi ayam dihiris lajur2 tp pendek2 sket la, rebus smpai masak bersama2 dgn 1sdt lada hitam (tumbuk kasa2 sket), sdkit garam & olive oil (titikkn ke dlm air)
1/3cwn daun mint segar
1bj karot, hiris btg mancis
rice paper, secukupnya
--- filling ni ikut kesesuaian tekak, bley tukar2 ok?

Sos:
3-5bj cili merah
3ulas bwg putih
3-5sdb gula
1/4cwn air minum
1sdb sos ikan
1/4cwn kacang kisar (tumbuk sket)
garam secukup rasa

Cara2:
1. Sediakan satu bekas lebar berisi air suam2 panas.
2. Ambil 1 helai rice papers dan rendamkn dlm bekas tadi. Angkat bila paper tu just nk lembut (kalau lama sgt dia rosak - koyak2). Letak atas board. Bubuh inti tadi - ikut step2 dlm pic kt bwh (mcm buat popia basah). Buat smpai inti habis digunakan.
3. Untuk sos pencicah: Tumbuk cili, gula (adjust2 le nnt ye) & bwg putih dlm lesung batu. Then masukkn bhn2 lain (ke dlm lesung tu gak) then lenyek2kn aje guna mortar tu je, utk sebatikan bhn2 - rase2 le sket utk dptkn rasa yg mantap! Then baru bubuh dlm bekas kecil. Siap dihidang bersama2 dgn rice rolls :)



sos pencicah yg dh siap ditumbuk, guna lesung batu lg sedap rasenye :]

2 comments:

  1. dah lama ann carik resepi pencicah tuk Vietnamese yg mcm ni... nanti bolehla ann cuba... lovely recipe..

    ReplyDelete
  2. tq Ann.
    sedap pencicah dier..try arr.
    rasenye2 kalau nk try cicah dgn popiah kita pun ok gaks :)

    ReplyDelete