Mommy dh confirm TAK makan pisang (plus durian pun x makan beb!)... jadinyer....terciptalah banana dot slice. Mommy cuba wat slice ni tidak berbau pisang supaya mommy leh makan and not bad...leh lar mkn sket2.
Teringat lempeng pisang yang mak kita wat dulu2 tuh...tp ni lempeng pisang tanpa inti kelapa dan tanpa daun pisang.
Very easy & simple..sesuai utk brekky & tea time!
So pe lagi...let's start bakinggggg....
almaraz banana dot slice
Bhn2:
bahan kering:
1 cwn tepung serbaguna
1/2 cwn choc chips
1/3 cwn gula halus
secubit garam
bahan basah:
1 bj pisang (yg betul2 masak, boleh kalau nk 2 bj) - lenyekkan
1/2 cwn minyak sayur
1/2 cwn air (kalau keras sgt tmbh sket lg air)
sdikt esen vanila (optional)
Cara:
1. Panaskn oven 170C. Griskn loyang (mommy guna loyang segiempat sama dlm 1inx8inx8in) dan alaskan dgn baking paper (pun digriskan).
Mommy ni pantang kek/slice yg melekat2 pd loyang jd sblm mem-baking ni biar susah2 dulu sediakan alas tuk loyang...drpd susah2 kemudian, kan
so ni lah cara mommy alaskn loyang...pas letak alas, griskn lak baking paper tu yerrr...
2. Gaul rata kesemua bahan kering dalam satu bekas.
3. Gaul sebati kesemua bahan basah dalam satu bekas lain.
4. Buat bulatan dlm adunan kering kemudian masukkan adunan basah. Gaul rata. Adunan siap dan masukkan dlm loyang tadi.
5. Bakar selama dalam kira-kira 15 - 20 min atau hingga masak kemudian sejukkan.
Ni yg dah siap masak. Atasnye biar perang kuat sket sbb lebih enak! Lepas hampir sejuk (suam2 sket tu), bwk kuar slice ni dr loyang & lipat dua (bhg bwh slice ni akan jd bhg dalam). Then potong lah kecil2...maka terbentuklah banana dot slice :)
Ni yg dah siap masak. Atasnye biar perang kuat sket sbb lebih enak! Lepas hampir sejuk (suam2 sket tu), bwk kuar slice ni dr loyang & lipat dua (bhg bwh slice ni akan jd bhg dalam). Then potong lah kecil2...maka terbentuklah banana dot slice :)
No comments:
Post a Comment