almaraz sambal ikan bilis rangup
Bhn2:
1/2 cwn ikan bilis (rendam dan bersihkan)
1 sdb serbuk cili/cili kisar (tmbh jika nk lebih pedas)
1 bj kentang besar (potong wedges dan kerat kecil2 & gaul dgn sdikit garam)
*4 ulas bawang merah
*1 cm belacan
*tumbuk kedua2 ni, tak perlu terlalu lumat
sedikit air
garam & gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
Cara2:
- Panaskan minyak dlm kuali (cukup utk menggoreng kentang). Goreng kentang hgga masak dan angkat.
- dalam kuali yg sama, goreng ikan bilis smpai ia rangup dan angkat.
- dalam kuali yg sama juga, tumis bhn2 tumbuk (api sederhana). Bila naik bau masukkan serbuk cili/cili kisar, kacau2 dan masukkan air sket. perisakan dgn garam & gula. masak biar smpai naik minyak.
- Bila bhn tumis dah cukup masak, kecilkn api sket lg & masukkan kedua2 kentang & ikan bilis goreng tadi, gaul sebati & terus tutup api.
- Angkat dan hidangkan lah...kerangupan ikan bilis akan berpanjangan & sedaaaaappppp gitu!
No comments:
Post a Comment