Saturday, May 22, 2010

almaraz tomyam campur

Ni resipi sejagat heheh...ramai dh tau tp mgkn ramai juga yg kurang tau utk dptkan rasa tomyam yg umpphhh gitu.

Ni mommy tayangkn dulu gambonye..pas2ni baru share resipinye paste tomyam nye yer ^_* . Satu lg...kuahnya, set2 fmly mommy ni, mmg kene byk sbb set2 suker menghirup!

===========================================
Spt yg dijanjikan,ni resipi tomyam campur mommy.
Paste-nya tu mommy guna resipi k liza. tp ada ubah2 suai sket..ikut anak tekak la katakan :).

Resipi paste tomyam

(nota: paste boleh disediakan siap2 then simpan dlm fridge. nak guna nnt sng lah, xperlu buat tiap kali nk masak tomyam.
Byk mana bhn tu kirea agak2 le yer)

Bhn:
Serbuk cili/cili kisar - nk pedas wat lar 2sdb atau lebih
1-2 sdb jus limau nipis
*Sedkit udang kering
*5-7 ulas bwg putih
*2-4 ulas bwg kecil
*1 cm belacan
1 btg serai
gula dan garam secukup rasa
1-2 sdb myk untuk menumis

Cara memasak paste:
1. Tumbuk bhn2 bertanda *, guna lesung batu lg best :). Tak perlu terlalu hancur...
2. Kemudian serai diketuk sahaja (dlm lesung yg sama pun no hal)
3. Pastu panas kn myk dlm kuali. Tumiskan bhn2 tumbuk smpai naik bau.
4. Then campurkan ke dlmnye dgn serbuk cili, kacau2 lagi kemudian baru masukkan serbuk cili & jus limau nipis (k liza cmpurkan asam jawa, tp mommy tak) dan serai.
5. Kacau2 dalam seminit dua & perisakan dgn garam & gula.
6. Angkat dlm bekas/tupperware (kalau nk simpan tuk sok lusa ke)...myk2nye skali kaup yer..tu penyedapnye. Serai tu leh dibuang atau dibiarkan shj sbb dh mesra dh rasanye dlm paste tu

Skang, jom masak tomyam laks!

almaraz tomyam campur

Bhn:
5-7 ulas bwg putih - ketuk2 (xperlu tumbuk lumat)
4-6 btg serai - ketuk2
1/2 ke 1in lengkuas - pun ketuk sket

2-3 sdb paste tomyam (resipi kt ateh tu)
daun limau purut secukupnya
300g ayam - potong kecil2
200g daging - hiris2
5 - 7 ekor udang (banana prawn ke atau pe2 jenis udang besar)
3-5 ekor sotong - potong mcm biasa

300g bunga kobis - potong kecil2
3 bj tomato - belah empat
3 ulas bwg besar - hiris tebal2
1 sdb myk utk menumis (k liza wat style reneh so blh gak jika nk renehkan. mommy wat style tumis tp myk 1sdb je, jgn lebey2 tauuu)
1 bj limau nipis (utk perahan jusnya) 
air secukupnya
gula dan garam

Cara buat tomyam:
1. Panaskan myk dlm satu periuk besar dan tumiskan bwg putih & serai bersama2. Kacau2 skjap. Api sederhana yer...
2. Kemudian masukkan paste tomyam tadi, beserta dgn daun limau purut & lengkuas. Kacau2 lagi then masukkan daging. Kacau2 hgga air daging kuar then biar ia gelegak skjp. Pastu baru masukkan ayam. Pun biar (kacau2 gak la) hgga air ayam kuar. Pastu baru masukkan air. Kiranya air tu byk la gak...agak2 le yer. Mommy x menyukat la plak air byk mana...maklum la, masak tomyam ni kire main campak2 jerk!
3. Dah menggelegak baru lah dimasukkan sotong. Biar sampai sotong hampir masak then masukkan udang & bunga kobis. Lepas tu masukkan tomato, air perahan limau dan perisakan dengan garam & gula. Dah almost2 nk masak smua2 tu baru masukkan bwg. Kacau2 skjp then tutup api (bwg xperlu masak lama sbb dlm periuk panas tu pun dia dah leh layu).

(nota: bg yg ndak pedas, tmbhkan dlm kuah tomyam dgn cili api. mommy x makan pedas sgt so cili api never ada dlm list resipi hihihihi)

No comments:

Post a Comment