Thursday, May 6, 2010

almaraz chicken wings braised with rosemary

My kitchen diary bersambung lagi hari ni.

Bersesuaian dengan cara mommy yang simple mimple neh...terciptalah satu resipi mudah utk hidangan tengahari atau malam buat keluarga. Semenjak tggl di perantauan ni, rosemary segar dh hampir2 jd teman sejati heheh...apa kata kita main masak2 ngan rosemary ni...masakan akan segar harum & semestinye menyelerakannnn...
Mommy pilih kepak ayam sbb bhg ni cpt masak sket & my fav part of ayam laa...
pe tunggu lagik...
Jommm chop2!

almaraz chicken wings braised with rosemary

Bhn2:
3-4 ketul kepak ayam (bersihkan)
4-5 ulas bawang putih - pecahkn sj (dgn pisau)
1-3 tangkai cili merah - hiris menyerong/memanjang/etc ikut suka
1 sdb minyak zaitun (jika tiada, ganti dgn minyak biasa pun okeh)
setangkai daun rosemary
sedikit air
garam & gula secukup rasa

Cara2:
  1. Panaskan minyak dalam non-stick pan (yang boleh dimasukkn ke dalam oven. sbb nnt nk guna kuali yg sama tuk bakar dlm oven..kalau xder, lepas menumis tu pindahkn ke dlm bekas yg boleh digunakan dlm oven).
  2. Tumiskan bwg putih smpai naik bau then masukkan kepak ayam & air (cukup utk ayam berendam dlm kuahnye tu). Kacau2 dh biarkan dlm 2 minit then masukkan rosemary dan perisakan dgn garam dan gula & tutup api. 
  3. Lepas tutup api, masukkan hirisan cili merah then masukkan kuali ke dalam oven.
  4. Bakar smpai ayam masak...pd lebih kurang 190C.
Ermmm... jom makan!...yummmmmmmmm

No comments:

Post a Comment